Sanningskommisionen granskar förnorskning av skogsfinnar

Uppdaterad
Publicerad

På uppdrag av norska stortinget granskar Sannings- och försoningskommissionen nu förnorskningspolitiken mot skogsfinnar.

Sannings- och försoningskommissionen började sitt arbete år 2017 med samer och kväner i fokus, och skogsfinnarna lades till i uppdragets beskrivning år 2019.

Rapporten om förnorskningspolitiken förväntas bli klar först på hösten år 2022, men redan nu säger komissionens ordförande Dagfinn Høybråten att Norges historia måste skrivas om.

– Samernas, kvänernas och skogsfinnarnas historia fattas nu i landets historia. Och det är en följd av statens förnorskningspolitik, konstaterar Høybråten.

Kyrkan och skolverket drivande

– Redan på 1840-talet förbjöds det att prata finska i norska skolor. Norska kyrkan i sin tur anonymiserade skogsfinnar till exempel genom att prästerna inte skrev i kyrkoböckerna finska namn, utan gav skogsfinnar norska namn istället, berättar Birger Nesholen från Norsk Skogsfinsk Museum.

Se video med Høybråtens och Nesholens intervjuer där de berättar med om ämnet.

Skogsfinnar i Norge

  • Skogsfinnar är en av Norges fem nationella minoriteter
  • De övriga är kvener, judar, romer och resandefolket, samer har status som urfolk
  • Man uppskattar att ca 500 000 personer, d v s 13 procent av alla norrmän idag har skogsfinska rötter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.