Minister öppnar upp möjligheten för skogsfinnar att få en sanningskommission

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen öppnar upp för ytterligare en sanningskomission, där statens försvensknings- och assimilationspolitik av skogsfinnar i Sverige skulle kunna utredas.

Ett sannings- och försoningskommissionsarbete om statens övergrepp mot tornedalingar, kväner och lantalaiset pågår för närvarande. Och det finns ett beslut om en kommission för urfolket samer. Men även skogsfinnar har drabbats, menar vice ordförande Niclas Persson Tenhuinen, från Förbundet skogsfinnars intressen i Sverige:

– Samma typer av saker som hände samer och tornedalsfinnar hände skogsfinnar in i modern tid, faktiskt.

Initiativet bör komma från minoriteten själv

Regeringen avgav tidigare i vår i ett skriftligt svar till SVT Uutiset, att de följer den norska statens sannings- och försoningskommissionens arbete som utreder förnorskningspolitiken av norska skogsfinnar.

Nu preciserar kultur- och demokratiminister Amanda Lind sitt svar, och säger att ett liknande arbete skulle kunna påbörjas även i Sverige:

– Det är viktigt att den här typen av initiativ kommer från underifrån, från minoriteten själv, och skulle frågan väckas skulle jag självklart föra dialog med dem, säger Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.