Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar norske Jan Myhrvold från föreningen Skogfinsk genealogi om DNA-projektet. Foto: SVT

Skogsfinskt DNA-projekt visar kopplingen mellan släkter i Norge, Sverige och Finland

Uppdaterad
Publicerad

DNA-tester påvisar att 41 släktnamn i norska och svenska finnskogar hör ihop med samma släktnamn i Finland. Det skogsfinska DNA-projektet kartlägger delar av den finska kolonisationen av Mellansverige och Norge under 1500- och 1600-talet.

Projektet startades år 2008 av föreningen Skogfinsk genealogi med Jan Myhrvold i Norge och Niclas Persson Tenhuinen i Sverige.

– Vi härstammar från finnar och det bekräftas lätt med ett DNA-test, säger Jan Myhrvold.

Släktförbindelserna fastställs genom att följa Y-kromosom hos män. Resultaten länkas ihop med skogsfinska släktnamn. Hittills har 407 män ur hundra olika släkter som har en skogsfinsk manslinje, och ett känt skogsfinsk efternamn, deltagit i studien.

Se mer om DNA-tester och finska rötter i Sverige i programmet ”15 minuter från Uutiset” på söndag den 9 oktober på SVT 2 kl 16.05. och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.