Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar SKR och Vårdförbundet mer om hur arbetssituationen för sjuksköterskorna bör lösas. Foto: Jasmin Lindberg/SVT

SKR om sjuksköterskekrisen: ”Ingen enkel lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och regioner SKR bekräftar att arbetssituation för landets sjuksköterskor inte är hållbar. Det finns däremot ingen enkel lösning på situationen.

– Det handlar bland annat om de demografiska förändringarna som gör att färre personer ska ta hand om fler, säger Jeannette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, anser att lösningen på sjuksköterskekrisen är komplex. Men ett sätt att lösa den tunga arbetsbelastningen är att få fler sjuksöterskor att arbeta på heltid.

– Det som kommer att krävas framöver är att man tittar på att göra förändringar i arbetssätt och i organisation. Det kommer att vara nödvändigt, säger Jeanette Hedberg.  

Att öka sjuksköterskornas arbetsbelastning anser Mira Nyberg, huvudskyddsombud på Karolinska, inte vara en hållbar lösning. Hon tror att det finns rimliga skäl bakom beslutet att gå ner i arbetstid.

Vårdförbundet: ”Allvarlig situationen”

Vårdförbundet bekräftar att alla Sveriges regioner har brister inom sjukvården. Enligt förbundsordförandet måste arbetsvillkoren för sjuksköterskorna förbättras för att få färre att säga upp sig.

– Det är en allvarlig situation. Vi har sett en ökning av de som lämnar vården helt bland sjuksköterskorna. Vi har inte råd att förlora en enda sjuksköterska på grund av övertid eller arbetssituationen, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.