Dags för årets värsta dag – för hundar

Uppdaterad
Publicerad

På lördagkväll smäller det igen. Nyårsaftonen innebär en pina för hundratusentals hundar och dess ägare. Svenska Kennelförbundet hoppas nu på strängare regler för användning av raketer och smällare.

En tredjedel av Sveriges nästan 800 000 hundar är livrädda för raketer och smällare. Husdjur som bor i tätt bebyggda områden är särskilt utsatta.

Svenska Kennelklubben hoppas nu på att Sverige ska följa grannländernas exempel och begränsa raketavfyrandet till endast själva nyårsaftonen, och då bara mellan 18:00 och 02:00. Till exempel i Finland är det redan nu förbjudet att utan specialtillåtelse avfyra raketer och smällare under andra tider än på nyårsaftonen mellan 18-02.

”Vi spelar musik på full volym”

Många hundägare håller sig hemma och inomhus hela nyårskvällen.

Robert Sonck planerar spela musik på hög volym för sina hundar Siw och Rosa.

– Runt tolvslaget är vi alltid hemma med hundarna. Vi spelar musik på hög volym så att hundarna inte hör ljudet av raketer och smällare, det hjälper. Och så försöker vi hålla dem lugna så gått det nu går.

Enligt Robert är det värst med alla raketer som avfyras redan flera dagar innan nyårsafton. Då har man ingen chans att skydda hundarna.

– Om det smäller helt plötsligt blir hundarna såklart vettskrämda och då är det svårt att förutse hur de ska reagera.

Fakta

Tillstånd för fyrverkerier

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Det kan krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område. För fyrverkerieffekter inomhus, vid till exempel en konsert, krävs tillstånd.

För dig som ska sälja och förvara fyrverkerier krävs handelstillstånd. Det ansöker du om hos kommunen.

Smällare och fyrverkerier

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna. 

Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.