Stabilt nät ombord en konkurrensfördel

Uppdaterad
Publicerad

Dock är ett snabbt nätverk på färjan klurigt att ordna för rederierna.

För rederier är ett snabbt och pålitligt internet en konkurrensfördel. Men att ordna ett sådant nät ombord till havs har varit en svår nöt att knäcka.

Nuvarande teknik ger rederierna två alternativ när de ska få till en uppkoppling för passagerarna: att använda sig av ett mobilt närverk eller en koppling mot en satellit. Det senare är dock ofta tiotals gånger så dyrt som att betala för ett mobilt närverk som erbjuds av en teleoperatör. Dock är det mobila nätverket ofta svagt på öppet hav och i skärgården.

Man har försökt lösa problem med nätverket genom att installera antenner på färjorna, alternativt genom att sätta upp egna master längs rutter som färjor åker. Alla rederier som SVT Uutiset har nått berättar att de har investerat i dessa typer av förbättringar.

Streaming fortsatt en utmaning

De flesta rederierna hävdar att nätet ombord möjliggör nu för resenärer att till exempel se en film ombord, via streaming. Det tvivlar specialisten på:

– Det finns ju bara en viss mängd kapacitet på fartyget. Om man är väldigt många ombord så blir det ofta dåligt för alla. Om det är en enskild som streamar så går det säkert utmärkt, säger Claes Beckman, professor och forskare, som leder forskningscenter Wireledd@kth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.