Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från dagens presskonferens med Riikka Purra och Petteri Orpo. Foto: SVT

Statsministern efter regeringsskandalen: Nolltolerans mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Finlands näringsminister har redan avgått och nu stormar det kring finansministern efter att gamla blogginlägg med rasistiskt innehåll fått nytt liv. Den nya finska regeringens första månad vid makten har kantats av kriser – och presidenten har klivit in och uppmanat till handling.

– Det är en exceptionell situation, säger medieforskaren Tiina Räisä.

Under de senaste dagarna har Riikka Purras 15 år gamla rasistiska blogginlägg på nätet behandlats offentligt. President Sauli Niinistö har tagit ställning i uppståndelsen och föreslagit att regeringen ska markera nolltolerans mot rasism.

Under onsdagens presskonferens stod Riikka Purra (SannF) vid statsminister Petteri Orpos (Samlingspartiet) sida och upprepade sina ursäkter. Petteri Orpo betonade att Purra har bett om ursäkt och klargjort regeringens linje.

– Regeringen har nolltolerans för all form av rasism och extremism, vi godkänner ingen form av diskriminering och allt detta har slagits fast i regeringsprogrammet, sa Orpo.

Ovanlig situation

Mediaforskaren Tiina Räisä anser att det är ovanligt att president Sauli Niinistö ingriper.

– Presidentens uppgift är att sköta utrikespolitiska frågor, säger Räisä.

Enligt Räisä är det sannolikt att diskussionerna kommer att fortsätta även efter sommaren.

– När det är dags att sätta igång med regeringsarbetet kommer regeringen sannolikt fortsatt att få förklara sig om de rasistiska skriverierna.

I klippet berättar mediaforskaren Tiina Räisä om den politiska situationen i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.