Stockholm är hem för Andy McCoy

Publicerad

Den finska rocklegendaren Andy Mccoy har varit aktuell ända sedan bandet Hanoi Rocks slog igenom 40 år sedan. Då bodde han i Stockholm och nu är han åter i Sverige för att berätta om det.

Antti Hulkko, alias Andy McCoy, är mediernas älskling. Enligt författaren Lamppu Laamanen avslöjas ändå nya saker i den nyutkomna biografin, som till exempel att Andys romska bakgrund är ett påhitt.

Men det är ett faktum att Andy har bott i Sverige i olika omgångar. Bland annat som pojke med sin familj på Lidingö nära Stockholm.

– För min utveckling var de åren kanske de viktigaste i mitt liv. Efter det tillbringade jag halva tiden i Helsingfors och halva i Stockholm hos en släkting. jag återvände hit som 14 åring. Då var jag bara en av grabbarna i kvarteret.

Uppväxten gav melodier

I början av 80-talet slog Hanoi Rocks igenom med kraft i Sverige och världen. Glamrock-bandets framgång berodde på melodierna, menar Andy McCoy.

– Om du lyssnar på tidiga Beatles och Stones (Rolling Stones), har de bra rytmer, men också melodier. Det var stor skillnad mellan Sverige och Finland, säger McCoy och fortsätter.

– Här gjordes melodisk musik som inte rockade alls. I Finland rockade man men utan melodi. Min uppväxt kanske bidrog med melodierna och den finska musiken tillförde stake.

Ångrar inget

Andy McCoys liv har varit full av rock'n'roll. Det ångrar han inte.

– Ingen kan säga att det är en kort och lätt väg. Den är lång och svår. Men belöningen gör att det är värt besväret, menar McCoy.

– Då tänker jag inte på pengar, utan på den kärlek man får och kan ge. Det finns folk som berättat att min musik har räddat dem från självmord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer