Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors Universitet om varför han tror att koranbränningar kan straffas med nuvarande lagstiftning. Foto: SVT

Straffrättsprofessorn: ”Koranbränningar kan ses som hets mot folkgrupp”

Uppdaterad
Publicerad

Provokativa koranbränningar i Sverige skulle kunna bestraffas, anser finländske straffrättsprofessorn Kimmo Nuotio. Han kritiserat samtidigt den trosfridslag som Finland som enda land i Norden valt att behålla, som gammelmodig.

Enligt finländske professorn i straffrätt, Kimmo Nuotio, är lagarna i Sverige och Finland är mycket lika när det kommer till hetsbrott. Inom ramen för dessa lagar skulle koranbränningar kunna tolkas som ett övergrepp mot en religiös gemenskap, och därmed hets mot folkgrupp.

– Koranen har en större betydelse för islam än vad bibeln har för kristendomen, säger han.

Men i Finland hindras skändandet av koranen och andra religiösa skrifter av trosfridslagen, där en motsvarande paragraf i Sverige upphävdes år 1970.

Enligt Nuoto är trosfridslagen i Finland alltför gammalmodig, och han anser att just lagen om hets mot folkgrupp istället skulle kunna användas för att skydda religiösa gemenskaper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.