Foto: SVT

Svårt för finländska författare att slå igenom i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för finländska författare att slå igenom på den svenska marknaden, men även lika svårt för svenska författare att slå igenom i Finland. Det säger den finlandssvenska författaren Philip Teir som gästar den här veckans Babel.

För fyra år sedan släppte Teir romanen Vinterkriget, en humoristisk skildring av en vanlig familjs helt vardagliga problem. I Teirs nya roman Så här upphör världen har familjelivet nu kört på grund.

– Min nya roman Så här upphör världen är mer melankolisk än Vinterkriget. Jag ville fortsätta skriva om relationer, men mer allvarsamt än innan. Det är otroligt intressant, tycker jag, hur två mänskor som lever ihop och delar allting kanske ändå aldrig riktigt möts, inte på riktigt.      

Skriver helst om relationer

Teir skriver helst om relationer och om samtidens neuroser, men även klimatfrågor tas upp i den nya romanen. Teir säger själv att det numera är omöjligt att skriva om heta sommardagar utan att associera till klimatkrisen.

– Som författare bör man reflektera över och ta ställning till även klimatfrågor. Onormalt heta sommardagar här i Norden skvallrar ju om att någonting är fel.  

”Vem är den nya Sofi Oksanen?”

Trots att få finländska författare lyckats slå igenom i Sverige så har intresset för finländsk litteratur ändå ökat, säger Teir.

– Sirpa Kähkönen ges nu ut på svenska, vilket är otroligt kul. Och Laura Lindstedt, som vann Finlandiapriset, ges också ut på svenska. Det känns som att intresset finns. Många frågar mig också vem den nästa stora finländska författaren är, den nya Sofi Oksanen. 

Philip Teir gästar SVT:s litteraturmagasin Babel på söndag.

Så här upphör världen och Vinterkriget

Rättigheterna till Philip Teirs roman Så här upphör världen har sålts till Storbritannien och till Tyskland.

RomanenVinterkriget har sålts till Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Sverige, Storbritannien och till USA och Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.