Svenskar söker finsk cancervård: Richard räddades av cancerbehandlingen

Uppdaterad
Publicerad

När Richard Svensson insjuknade i prostatacancer, visade den sig vara långt gången. Läkarna gav honom inget hopp. Han erbjöds palliativ vård, vård i livets slutskede. Det var då han bestämde sig för att söka hjälp i Finland genom en vårdform som ännu inte är godkänd i Sverige, på egen bekostnad.

När Richard Svensson utanför Borås drabbades av prostatacancer, var den långt skriden när den upptäcktes. Han hade kort tid kvar att leva och erbjöds därför palliativ vård av läkarna. I sista stund lyckades han dock få hjälp av en finsk cancervårdsmetod som inte är godkänd i Sverige.

Detta blev hans räddning. Han har dock tvingats betala en miljon kronor ur egen ficka för den finska vården. Försäkringskassan bidrar inte, eftersom metoden inte används i Sverige.

Inget hopp när cancern spreds

Det var förra hösten som Richard Svenssons cancer spridit sig så mycket att det såg ut som att allt hopp om att tillfriskna, var ute.

– Jag hade väldigt ont, berättar han. Läkarna började prata om palliativ vård. För mig var det samma sak som att dra ner rullgardinen; det är slutet på livet och jag vägrade det.

Den finska cancervården kostar en miljon kronor

Det var genom bekanta som Richard fick reda på den finska vårdformen Lutetium PSMA för prostatacancer. Det första vårdtillfället påbörjades i Helsingfors i vintras. Efter fyra veckor utvärderades behandlingen och den visade sig ha gett effekt.

I Finland har metoden mot prostatacancer använts i ett par år. Utöver ett privat sjukhus, erbjuder även Helsingfors universitetssjukhus vården. Det privata sjukhuset uppger att ett 100-tal svenskar har sökt vård mot cancer där. Richard Svensson betalar en miljon kronor för behandlingen. Allt ur egen ficka, utan hjälp av Försäkringskassan.

Vården erbjuds inte i Sverige: Inte tillräckligt med forskning

Enligt svenska läkare är inte Lutetium-PSMA tillräckligt beprövad för att kunna tillämpas på patienter:

–  Man måste ta i beaktande att det är en experimentell behandlingsmetod det handlar om i Finland och vissa andra länder. Det finns inga stora studier gjorda kring metoden. Vi erbjuder den inte i Sverige eftersom det varken finns bevis eller dokumenterade reslutat av behandlingen, säger onkologen Adel Badel på Södra Älvsborgs sjukhus.

Den ledande överläkaren Tom Wiklund, på ett privat finskt cancersjukhus, konstaterar att det inte gjorts forskning där man jämför Lutetuim PSMA effekter med resultaten av placebomedicin, men att de hittills fått goda resultat av behandlingen:

– Det har gjorts studier utomlands såväl i Centraleuropa som Australien. Det har konstaterats att patienter med prostatacancer som spridit sig och som har fått alla tillgängliga behandlingar redan, har svarat positivt på den här behandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.