Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur den försvagade kronan påverkar Uppsalabon Sonja Lagström som återbetalar sitt studielån till Finland. Foto: SVT

Svenskarnas skuld till Finland: Två miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den svaga kronkursen gentemot euron har noterats av många som har lån i ett euroland som Finland. Uppsalabon Sonja Lagström amorterar studielån till Finland och för henne syns kronans svaga kurs tydligt. Den månatliga summan hon betalar har stigit med hundra kronor på ett år.

Förutom inflation, stigande energipriser och ökande bolåneräntor känns nu även kronans svaga kurs i plånboken för många svenska hushåll. Om man får sin inkomst i kronor men har skulder i euros, får man betala en extranota i dagens kursläge.

Svenska hushåll har sammanlagt skulder på 182 miljoner euro (nästan två miljarder kronor) i Finland, framgår från Finlands Banks siffror från september i år. I de flesta fall handlar skulden om bostadslån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.