Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Marttila, vice ordförande i Sverigefinländarnas delegation (den andra från vänster) menar att etnicitet som diskrimineringsgrund inte skyddar mot språkdiskriminering. Foto: SVT

”Etnicitet som diskrimineringsgrund – otillräckligt skydd mot språkdiskriminering”

Uppdaterad
Publicerad

Europarådet granskar regelbundet att de länder, som ratificerat den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk, lever upp till sina åtaganden.

I den senaste granskningsrundan kritiserade Europarådet Sverige, för att inte ha språk som diskrimineringsgrund i diskrimineringslagen. Trots det svarade Kulturdepartementet i sin rapport till rådet 2021, att det inte finns några planer på att utreda frågan.

I stället hänvisar departementet till att etnisk tillhörighet, som redan finns med bland diskrimineringsgrunderna, räcker för att skydda nationella minoriteter från diskriminering.

Etcnicitet som diskrimineringsgrund otillräcklig

Markus Marttila, Vice ordförande i Sverigefinländarnas delegation, som har skrivit en skuggrapport till Europarådet, menar att etnicitet som diskrimineringsgrund inte skyddar mot språkdiskriminering.

– Vi har många personer som har en svensk förälder men som ändå vill prata finska. Man förbjuder oftast inte personer att prata finska på grund av en persons hudfärg eller på grund av genuppsättning, utan för att personen pratar finska.

Förbud att tala finska är svårt att komma åt

I sin skuggrapport hänvisar Sverigefinländarnas delegation till fall där personer har förbjudits att prata finska på arbetsplatsen eller i skolan.

– I dessa fall är det just språket det handlar om. När Diskrimineringsombudsmannen säger att man inte kan gå vidare med fallen, är det för att det handlar om språk.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer