Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katten på bilden vistas tillfälligt på Stockholms katthem, som förmedlar ett nytt hem åt katter i behov av hjälp. Men tusentals hemlösa katter lever under dåliga förhållanden vid bl.a. industriområden. Foto: Thomas Svensson, SVT

Sveriges 100 000 vilda tamkatter ett växande djurskyddsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Ett växande djurskyddsproblem i Sverige är de 100 000 vilda tamkatter som lever i stora flockar i städerna. Katterna har ofta parasiter eller defekter som beror på inavel.

Enligt nuvarande beräkningar finns cirka en tiondel av Sveriges vilda tamkatter i Stockholmsområdet. Katterna lever i flockar av tio- eller hundratal.

Osynligt problem

Fenomenet med vilda tamkatter är inte nytt, men har hittills varit ganska osynligt, då katterna ofta lever runt soptippar eller industriområden, säger Heli Thomé, vice ordförande på Stockholms Katthem.

– Katterna hittar varandra, förökar sig snabbt och situationen kan spåra ur kontroll. Det är ett djurskyddsproblem, säger hon.

De vilda tamkatterna lider ofta av undernäring, parasiter, smittsamma sjukdomar och defekter som beror på inavel.

– Tyvärr är fenomenet sommarkatter en myt. Hemlösa katter finns året runt, säger Heli Thomé, vice ordförande på Stockholms katthem. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.