Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Jean Cronstedt, den sista ordföranden för Finska Krigsbarnsföreningen i södra Sverige om varför föreningen betytt för honom. Foto: SVT Arkiv

Sveriges sista förening för krigsbarn går i graven: ”Stolthet och vemod”

Uppdaterad
Publicerad

Den sista föreningen för krigsbarn i Sverige har lagts ner. Beslutet att lägga ner föreningen är ett beslut av stolthet och vemod, säger Jean Cronstedt, Sydsveriges Finska Krigsbarns sista ordförande.

I början av 1990-talet bildades många krigsbarnsföreningar i både Sverige och Finland. För Jean Cronstedt, som bor i Trelleborg, var krigsbarnsföreningen som att komma hem.

Cronstedt, som två gånger varit ordförande för föreningen i södra Sverige, säger att krigsbarnsåren har präglat hela hans liv.

Hamnade i Örebro

Under det finska vinterkriget skickades Jean till Örebro där han fick ett hem hos en läkarfamilj. Familjens omfattande medicinska bibliotek var en viktig anledning till att Jean själv senare valde en karriär som läkare.

Efter vinterkrigets slut behöll Jean kontakten med familjen i Örebro. När finska fortsättningskriget bröt ut 1941 var Cronstedt på besök i Örebro och blev därför kvar i Sverige under hela kriget.

Medelålder över 85 år

I Sydsveriges Finska Krigsbarn, som höll sitt sista möte under våren, är medelåldern över 85 år och resorna till mötena blev för mycket för medlemmarna.

Även om krigsbarnsföreningen officiellt har upphört fortsätter mötena att äga rum i informella sammanhang där resorna är kortare.

I klippet berättar Jean Cronstedt om varför krigsbarnsföreningen varit så viktig för honom.

Finska krigsbarn

– Finska krigsbarn skickades till Sverige både under finska vinterkriget (1939-1940) och fortsättningskriget (1941-1944). Krigsbarnen var mellan 1 och 14 år och fick göra resan utan sina föräldrar.

– Runt 70 000 finska barn fick ett nytt hem i Sverige, men de flesta av dem återvände till Finland. Cirka 7 000 barn stannade  kvar i Sverige permanent, antingen i en fosterfamilj eller i en adoptivfamilj.

– Många barn reste fram och tillbaka mellan Sverige och Finland under krigsåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.