”Tortyren ligger kvar i släktled efter släktled”

Publicerad

Sirpa Kähkönens morfar dömdes till ett långt fängelsestraff efter inbördeskriget. Nu har hennes faktabok om morfaderns tid i fängelset översatts till svenska.

– Han dömdes för att ha framställt flygblad på en ö i närheten av Kuopio. Dessutom fanns det en vittnesutsaga, som nu i efterhand sett låter fabricerad, enligt vilken han gav ett vapen till någon och beordrade denne att döda en förrädare.

Kähkönens morfar Lauri Tuomainen var kommunist och dömdes till sju års tvångsarbete i Ekenäs i det tidiga 30-talets Finland. Lapporörelsen nästlade in sig i fängelset, varpå förhållandena försämrades krafitgt. Tortyr förekom och en hungerstrejk för bättre behandling slogs ner, fångar tvångsmatades.

Faktaboken kom till efter att en läsare hävdat att bilden av Ekenäs tvångsarbetsläger i en tidigare roman av Kähkönen var falsk.

– Jag läste in mig på forskningslitteratur i ämnet och fångvårdshistoria. Helhetsbilden av tvångsarbetslägret var djupt chockerande trots allt det som mina egna släktingar har berättat.

Eländet fortsätter

I faktaboken betonar Kähkönen att vår nutid har beröringspunkter med historien. Tortyroffer och anhöriga till dem finns även i dagens samhälle, och trauman överförs till kommande generationer och anhöriga.

– När en närstående har behandlats inhumant sipprar det även in i andra människor. Det finns än idag människor bland oss som utsatts för misshandel och traumatiserats, säger Kähkönen och fortsätter.

– Det är viktigt att inse att hela samhället påverkats av den här typen av grymheter och att de lever kvar i släktled efter släktled. Hur bemöter vi radikaliserade ungdomar, varför finns det hat i samhället och polarisering? Det är centrala frågor även i dagens värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.