Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jukka Tuurala var ordförande i skolstrejkkommittén, vars mål var att rädda Rinkebys finskspråkiga klasser under 80-talet. I videon berättar han om hotbreven han fick i samband med strejken. Foto: SVT

Tuurala om 80-talets kamp för att rädda finskspråkiga klasser: Fick flera hotbrev

Uppdaterad
Publicerad

År 1984 gick föräldrar till elever i Bredbyskolans finskspråkiga klasser ut i skolstrejk, i protest mot att barnen skulle integreras i de svenskspråkiga klasserna. Jukka Tuurala var ordförande i strejkkommittén och företrädde föräldrarna i förhandlingar med rektorn. Tuuralas engagemang ledde till att han fick ta emot flera hotbrev.

Efter att ha hållit barnen hemma från skolan i fem veckor fick föräldrarna i Stockholmsförorten Rinkeby vad de ville och de finskspråkiga klasserna bevarades. När Jukka Tuurala minns tillbaka på händelserna som skedde för 40 år sedan gör han det inte bara med glädje. Tuurala har sparat flera av de brev som under skolstrejken adresserades till honom och där både han och hans barn blir hotade.

– På den tiden fanns det inga sociala medier, så det krävdes mycket mer då för att skicka hot och hat än idag. Jag kan bara föreställa mig vilket liv det hade blivit om en skolstrejk skulle ha hållits idag. Det skulle komma stora mängder av hatbrev, säger Tuurala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.