TV Finland – minst två år till

Uppdaterad
Publicerad

TV Finland kan ses i Sverige i minst två år till, men vad som händer därefter är oklart. Yle vill att utlandsfinländarna tittar på tv via nätet.

Yle och SVT har beslutat att TV Finland ska sändas i Sverige och SVT World i Finland i minst två år till. Både SVT och Yle har ännu inte fattat

beslut om hur det blir i framtiden. Men man anser att tittandet på detta slags tv, särskilt i andra länder kommer att flyttas till nätet.

Enligt en tittarundersökning är det några tusen hushåll som tittar på TV Finland. I Sverige tittar redan nu tio gånger så många på program via Yle Arenan.

Särskilt äldre tittare är oroliga för en övergång till nätet.

– Givetvis är det de äldre generationerna som tittar på kanalbaserad tv. Det har man självklart beaktat och därför fortsätter sändningarna, säger Yles utgivningsdirektör Ismo Silvo.

Programutbytet mellan de nordiska länderna är omfattande. Totalt byts över tusen programtimmar om året med grannländernas tv-kanaler. Utsändningen av TV Finland har försämrats p.g.a. dyra sändningsrättigheter.

– En lösning som framkastats är en gemensam nordisk tv-kanal. Om ett nordiskt programutbud samlas i en liten marginaliserad specialkanal så skulle tittarna försvinna. Det är bättre att de finns i de vanliga kanalerna, så att SVT:s program ses i Yle -och att SVT visar de andra nordiska

ländernas program i sina huvudkanalet, säger Silvo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.