Ung för pension, gammal för jobb

Uppdaterad
Publicerad

Äldre måste i fortsättningen jobba allt längre, samtidigt som det blir allt svårare att få jobb om man fyllt 50. Att höja pensionsåldern kan vara en lösning. Det diskuterades på ett seminarium i går med deltagare från de nordiska länderna.

Vi lever längre och är friskare än förut, så antalet pensionärer i förhållande till den arbetande delen av befolkningen ökar. Samtidigt minskar skatteinkomsterna och behovet på arbetsmarknaden växer.

– Det viktigaste är att man vidtar åtgärder på många olika områden. Att man höjer pensionsåldern när medellivslängden ökar och att arbetsmiljön anpassas så att folk kan jobba längre, säger Eeva Seppälä från Pensionsåldersutredningen.

Pensionsåldersutredningen föreslår att pensionsåldern höjs till 69 år. Idag får arbetsgivarna rabatt när de anställer 67-åringar och äldre, arbetsgivaravgiften är bara 10 % istället för 30 %. Men i praktiken är det svårt att få ett nytt jobb om man fyllt 55 år.

Enligt utredningen upplever åtta av tio åldern som ett hinder för att få jobb. Fyra av tio säger sig bli åldersdiskriminerade när de söker jobb.

Av arbetande seniorer fortsätter de flesta på sin gamla arbetsplats. Tanken att unga skulle få jobb om de äldre försvann från arbetsmarknaden håller inte enligt projektledare Bjørn Halvorsen.

– Ju fler jobb för äldre, ju fler jobb för yngre. Jobb skapar jobb. 25-åringar tar inte över 65-åringars jobb. Politiken i Finland på 1990-talet misslyckades helt och det har man erkänt. Äldre utschasades utan att fler unga togs in, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.