Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar polisinspektör Marko Savolainen om säkerhetssamarbetet mellan polisen och skolor i Finland. Foto: SVT/Marcus Floman

Upp till tre hot mot skolor i Finland varje vecka

Publicerad

Polisen och skolor i Finland har på senare år utvecklat ett kontinuerligt samarbete för att förbättra säkerheten. Varje vecka riktas uppemot tre hot mot skolor i landet.

Finlands polis tog i början av 2000-talet fram särskilda säkerhetsåtgärder för läroverken i landet. Då gick polisen igenom säkerheten på alla skolor i hela landet och efter det har man hållit kontinuerlig kontakt kring säkerheten.

– I huvudsak kan man säga att skolorna i landet är trygga. Dödsfall och allvarliga våldsdåd är ytterst sällsynta, säger polisinspektör Marko Savolainen.

Skolskjutningen i Finland

I Finland riktas dock ett till tre hot mot landets skolor varje vecka. Polisen hanterar hoten tillsammans med skolorna i fråga.

Efter förra veckans skolskjutning i Vanda har Polisen i Finland rapporterat om hot mot flera skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Finland

Mer i ämnet