Värmdö erbjuder böcker på alla minoritetsspråk

Publicerad

Värmdö bilbliotek i Gustavsberg erbjuder nu böcker på alla nationella minoritetsspråk. Enligt bibliotekschef Ann-Helen Johansson är anledningen bibliotekslagen.

Värmdö biblioteket, öster om centrala Stockholm i Gustavsberg, har ända sen 80-talet haft gott om finska böcker tillgängliga för utlåning. Nu har man utökat utbudet genom att ställa ut en minoritetshylla med böcker på alla minoritetsspråk..

Hittills är böckerna främst på finska.

– Vi har alltid köpt in minoritetslitteratur, men nu har vi bestämt oss för att ha en minoritetshylla. En kollega var över i Helsingfors och fick med sig så mycket hon orkade bära hem till biblioteket i Gustavsberg.

Svårt att fylla hyllan

Enligt Johansson ska utbudet kompletteras efter hand. Men på till exempel romani chib och jiddisch finns inte så mycket litteratur.

– Det är viktigt att man ser att böckerna finns här. Om de finns blir det också efterfrågan, säger Ann-Helen och fortsätter.

– Alla har rätt till sitt språk, till dit man har sina rötter. Därför ska man kunna hitta böckerna.

”Det hör till”

Märta Meller som bor i Värmdö är jätteglad för minoritetsutbudet, då det för henne fyller personliga behov.

– Jag vill läsa finska författare. Det finns en speciell känsla i det finska språket. Jag vill inte läsa finska böcker översatta till svenska eller tvärtom. Alla detaljer och annat är ju alltid speciella, säger Märta.

– Jag kan inte tänka mig att finska böcker inte skulle finnas här. De hör ju till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer