”Vi uppfyller kraven för att bli en nationell minoritet”

Uppdaterad
Publicerad

För att godkännas som nationell minoritet krävs att en grupp uppfyller fyra kriterier: lång historia i landet, att man är en avgränsad grupp, att man inte ingår i majoriteten och att gruppen har en egen kultur. Enligt FRIS’ ordförande Inger Nyblom Hermansson uppfyller finlandssvenskarna dessa fyra kriterier och FRIS hoppas nu på att finlandssvenskarna ska bli erkända som en egen nationell minoritet i Sverige.

I Sverige räknas samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter. Enligt FN:s definition är samerna dessutom urfolk. De nationella minoritetsspråken är samiska, jiddisch, romani chib, finska och meänkieli (tornedalsfinska).

Inte alltid språket som styr

Inger Nyblom Hermansson, ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige, understryker att det inte alltid är språket som styr när man identifierar en minoritet. Det finns andra kriterier som är lika viktiga att beakta.

I Sverige har man valt landets nuvarande fem nationella minoriteter baserat på följande fyra kriterier:

– Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet, som går att urskilja från den övriga befolkningen.

– Gruppen ska ha en religiös, språklig, traditionell eller kulturell särart, som den inte delar med andra.

– Gruppen ska också ha en uttalad vilja att behålla sin identitet.

– Sist men inte minst ska gruppen ha historiska eller långvariga band med Sverige.

Inger Nyblom Hermansson säger att det är beklämmande att finlandssvenskarna inte erkänns som en egen minoritet i Sverige, trots att man uppfyller alla ovanstående krav.

Finlandssvenskan diskuterades hösten 2015

Frågan om finlandssvenskarnas ställning i Sverige har varit aktuell redan tidigare. Frågan diskuterades så sent som hösten 2015 då kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke slog fast att det inte fanns någon anledning att ge finlandssvenskarna minoritetsstatus i Sverige.

Alice Bah Kuhnke påpekade då också att finlandssvenskar i Sverige självfallet får räkna sig som sverigefinnar – om de vill, eftersom lagen bygger på skälvidentifikation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.