Ledarskribenten om vaccinbevis: ”Ogenomtänkt fel och farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar igen och det kan bli tal om ytterligare åtgärder om läget förvärras. På bordet ligger utökad användning av vaccinpass.

Men det är inte ett helt okontroversiellt ämne.

Peter Wennblad, ledarskribent på SVD gillar inte vaccinpasskravet.

– Det är ogenomtänkt, fel och farligt. Att inskränka frihet ska vara ett sista val, säger han i Aktuellt.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC varnade tidigare idag för att omikronvarianten med stor sannolikhet kommer att leda till ökade sjukhusinläggningar och dödsfall framöver. Enligt ECDC:s prognos kommer omikron att dominera smittspridningen inom två månader. För att stoppa smittspridningen kan det behövas ytterligare nationella åtgärder.

En åtgärd som redan används i många länder är covidpass. I Sverige gäller sedan 1 december att man kan uppvisa ett vaccinationsbevis för att gå på större evenemang som fotbollsmatcher eller konserter.

Coronapandemin

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade i förra ytterligare smittskyddsåtgärder som kan vidtas om läget förvärras, och regeringen har skickat ut ett förslag om att utvidga användningen av vaccinationsbevis i Sverige.

”Väldigt riskabelt”

Peter Wennblad, ledarskribent på Svenska Dagbladet gillar inte vaccinpasskravet.

– Det är ogenomtänkt, fel och farligt, säger han i Aktuellt och menar att regeringen och Folkhälsomyndigheten varit otydliga med vad man egentligen vill uppnå med vaccinpassen.

Att införa vaccinpass är att gå över en ”principiell gräns” som Wennblad tror är väldigt riskabel.

– Att gradera människors friheter och rättigheter utifrån deras medicinska status tror jag man ska var ytterst restriktiv med.

”Alternativet är inte full frihet åt alla, utan ingen frihet åt någon”

Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter, vill inte se den typ av vaccinkrav som finns i vissa andra länder.

– Tvångsvaccinering är en gräns man inte går över. Min hållning är att man får ha frihet, men man får också ta konsekvenserna av sina val, säger hon i Aktuellt. 

– Är man är emot vaccinpass, vad är man då för? Alternativet till vaccinationspass är inte full frihet åt alla, utan ingen frihet åt någon, säger Kjöller och lägger till att smittspridningen nu är så alarmerande att det är det vi står inför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet