Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, menar att vaccin mot coronaviruset kommer att finnas tillgängligt vid årskskiftet. Foto: Sakchai Lalit/Henrik Montgomery/TT

Vaccinsamordnare: Coronavaccin på plats tidigast i slutet av året

Uppdaterad
Publicerad

Ett vaccin mot covid-19 kommer att finnas på marknaden tidigast i slutet av året, men det kommer inte att räcka till för alla. Det säger Sveriges nyutnämnda vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

Bergström, som tillträder sitt nya jobb på måndag, säger att utvecklingen av ett coronavaccin går i rasande takt, mycket tack vare det vetenskapliga framsteg som gjorts i spåren av tidigare pandemier, såsom SARS och Ebola. Redan nu finns det färdiga vaccin för kliniska tester, men det dröjer lite innan de finns på marknaden.

– Ett vaccin tillgängligt för allmänheten, det tror jag vi kommer att se någon gång i slutet av året, men kanske mer troligt i början av nästa år, säger han.

Men volymerna kommer, åtminstone till en början, att vara begränsade och det gäller att de fördelas solidariskt över världen, tillägger Bergström.

Effektiv handlingsplan

Så sent som i tisdags utsåg regeringen Richard Bergström till Sveriges vaccinsamordnare. Bergströms huvudsakliga uppdrag blir att utarbeta en handlingsplan för att Sverige får tillgång till ett vaccin så snabbt och effektivt som möjligt.

Enligt Bergström, som bland annat har varit vd för både den svenska läkemedelsindustriföreningen och dess europeiska motsvarighet, kommer en stor del av hans arbete att gå ut på att hålla koll på och vetenskapligt utvärdera de stora vaccinprojekt som pågår ute i världen; vilka av dessa projekt kommer att resultera i ett vaccin som håller över tid?

– Risken är att vaccinen inte är så effektiva och inte verkar så länge, säger han.

Richard Bergström säger också att han tror att förutsättningarna för en någorlunda rättvis fördelning av vaccinet mellan världens länder är större än vad det var för till exempel skyddsmasker. Detta på grund av att det bara finns ett fåtal vaccinproducenter som inte vill ha någon huggsexa om sina produkter.

– Vi pratar om en handfull företag som samarbetar med varandra. De vill inte ha kaos.  

Folkhälsomyndighetens uppdrag

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för vilka grupper som ska prioriteras när väl ett vaccin finns på plats. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti.

KLINISKA TESTER AV VACCIN

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det för närvarande ett tiotal företag och institut som har inlett kliniska tester, det vill säga tester på människor, av vaccin.

Bland dem kan nämnas brittisk-svenska Astrazeneca, amerikanska Moderna och Pfizer samt kinesiska Cansino Biologics.

Även Karolinska Institutet (KI) har ett vaccinprojekt, men har ännu inte påbörjat några kliniska tester och ett vaccin väntas inte vara klart förrän om tre till fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.