Hur orolig ska jag egentligen vara för att min valsedel bedöms som ogiltig? Britt Silfvergren, valansvarig vid länsstyrelsen på Gotland, ger svar. Foto: Johannes Björklund/SVT

Det här avgör om en röst blir ”ogiltig”

Uppdaterad
Publicerad

Är en valsedel ogiltig om det är blod på den? Är det okej att skriva en peppig hälsning? Och vad händer om du skrivit en inköpslista på baksidan? SVT Nyheter åkte till Gotland, där det i förra valet var högst andel ogiltiga röster.

För den nyfikna samhällsmedborgaren är det fritt fram att själv besöka länsstyrelsen och bevittna rösträkningen efter ett val.

Britt Silfvergren, som till vardags är länsjurist men som just nu är valansvarig vid länsstyrelsen på Gotland, har därför satt upp ett avspärrningsband för att allmänheten inte ska störa arbetet. Innanför bandet sitter 16 kollegor som istället för sina ordinarie arbetsuppgifter nu ägnar dagarna åt att bedöma valsedlar.

SVT Nyheter kröp under avspärrningsbanden och pratade gummitutor och vallagar. 

Nya regler från och med årets val

I årets val bedöms valsedlarna enligt nya regler:

  • Bara röster på partier som på förhand anmält deltagande i valet räknas som giltiga.
  • Kandidater måste samtycka för att kunna bli valda.
  • Partisymboler får finnas på valsedlarna.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet