Foto: TT

22 procent kan tänka sig rösta på Fi

Publicerad

22 procent av svenskarna ”kan tänka sig” att rösta på Feministiskt initiativ (Fi) i söndagens EU-val, enligt en Sifo-undersökning som partiet beställt.

Det är inte en hög siffra när frågan ställs så, anser en statsvetare.

Normalt brukar frågan i opinionsundersökningar vara: Om det var val i dag, vilket parti skulle du rösta på? Om frågan i stället börjar med ”Kan du tänka dig ...” brukar utfallet bli mer positivt för partiet och har tidigare använts av både Ny demokrati och Sverigedemokraterna.

– Det används bara av nya partier som kämpar mot procentspärren och som vill visa att man är ett rimligt alternativ och att väljarna inte slänger bort rösten om de lägger den på partiet, säger statsvetaren Peter Esaiasson.

Tröskeln för att säga att man kan tänka sig att rösta på ett parti är ganska låg för de flesta, påpekar han.

– 22 procent i de här sammanhangen är inte extremt högt.

Inom Fi känner man dock att partiet har medvind.

”Det är inte längre en fråga om huruvida Feministiskt initiativ kommer in i EU-parlamentet utan frågan är nu hur många mandat vi får”, skriver partiets tre toppkandidater i EU-valet på DN Debatt.

Förra EU-valet fick FI 2,2 procent av rösterna.

Fakta: 22 procent kan tänka sig FI

Visa

I Sifoundersökningen svarade 1 000 personer på frågorna om de kunde tänka sig att rösta på FI i riksdagsvalet och i EU-valet. I båda fallen svarade 22 procent att de kunde tänka sig det.

Av de tillfrågade tycker 56 procent att det vore bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen.

För Europaparlamentsvalet gäller samma spärr som vid riksdagsvalet, det vill säga 4 procent. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer