– Är det bättre att hjälpa flyktingarna på plats?

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna säger att det är bättre att stödja flyktingar från Syrien där de befinner sig än att ta emot en del av dem i Sverige. Enligt SD är det ett effektivare och humanare sätt att använda pengarna för flyktingmottagningen. Agenda har varit i Libanon där de flesta flyktingarna från Syrien finns.  

I våras sade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i en debatt med vänsterledaren Jonas Sjöstedt i SVT:s Aktuellt att det är hans parti som har den verkligt humana flyktingpolitiken.

– Det är det som är den humanitära flyktingpolitiken. Att vi riktar resurserna till de områden där det finns miljoner människor som är nödställda. Det är då vi hjälper flest. De är inte humant att hjälpa de relativt få som kan och vill ta sig hit. Det humana är att hjälpa i närområdet, sade Jimmie Åkesson i debatten.

Sverigedemokraterna vill öka Sveriges bidrag till FN:s flyktingorgan UNHCR med en miljard kronor och samtidigt minska invandringen med 90 procent. Det är budskapet på bland annat partiets valaffischer.

Rädda människoliv

Efter en resa i Mellanöstern där han besökte ett läger för syriska flyktingar skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i en debattartikel att resan stärkt hans övertygelse om att partiets politik är den rätta.

– Med SD:s politik kan vi rädda fler människoliv och det måste vara det primära målet, skrev Björn Söder.

Agenda i Libanon

Även Agenda har varit i området och besökt en liten stad i Libanon nära gränsen till Syrien där man har stora svårigheter att ta emot alla flyktingar som kommit från Syrien.

Libanon, med fyra miljoner invånare, är det land som tagit emot flest flyktingar från Syrien. Enligt FN:s flyktingorgan finns det omkring 1,1 miljon officiellt registrerade flyktingar från Syrien i landet men flera hjälporganisationer bedömer att det verkliga antalet är uppemot två miljoner.

Vår reporter har träffat libanesiska politiker och representanter för FN:s flyktingorgan UNHCR för att på plats bilda sig en uppfattning om situationen för de syriska flyktingarna.

Vi har även intervjuat en talesperson för libanesiska utrikesdepartementet om vilken typ av hjälp man önskar sig från Europa.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer omkring 80.000 personer att söka asyl i Sverige under 2014.

Den största gruppen väntas komma från Syrien men det har också skett en kraftig ökning av asylsökande från Eritrea.

– Vi har sett hur antalet sökande har ökat vecka för vecka och sedan midsommar har vi haft över 2.000 sökande per vecka, nivåer som vi inte har haft sedan Balkankrigets fasor, säger Anders Danielsson, generaldirektör för Migrationsverket.

I samband med den nya prognosen påpekade verket att den eskalerande konflikten i Irak kan leda till att fler söker sig till Sverige. Effekten av det väntas i så fall visa sig nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet