Borg: S ger intryck av att ge ett löfte

Uppdaterad
Publicerad

Finansministerkandidaterna Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S) debatterade pensionerna.

Avstampet för debatten var Agendas reportage om Margit Söderqvist som måste klara sig på 7.500 kronor i månaden när hon går i pension om några månader.

Regeringen har inte lagt något förslag om skattesänkningar för pensionärer i år men inte oväntat påpekade finansminister Anders Borg att regeringen flera gånger sänkt skatten för pensionärerna.

Val 2014

– Det trädde i kraft en skattesänkning för pensionärer i januari i år. Det betyder att vi gjort betydande lättnader för pensionärerna under min tid som finansminister, sade han.

Men finansministern uteslöt inte att det kan behövas mer, inte minst för kvinnliga pensionärer med låg inkomstpension.

– Vi kan behöva göra olika tillägg så att vi stöttar upp för de pensionärer som har minst, sade han.

Lik mormor

Magdalena Andersson sade att hon blev berörd när hon såg reportaget om Margit Söderqvist.

– Hon är fantastiskt lik min mormor. Jag kan verkligen känna med henne, sade hon.

Magdalena Andersson anklagade regeringen för att ha skapat skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer. Enligt henne var det feltänkt från början att ”det skulle skapas en massa nya jobb genom att pensionärerna betalar högre skatt än löntagare”.  

Hon sade också att regeringen vidgade klyftan ytterligare vid årsskiftet medan Socialdemokraterna istället vill sluta den.

Socialdemokraterna lägger i sitt budgetförslag 1,5 miljard på sänkt skatt för pensionärer men för att helt avskaffa skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare skulle det behövas betydligt mera, nämligen sju miljarder kronor.

– Tyvärr har vi stora hål i statens finanser som regeringen har skapat. Det är ont om pengar och då behöver man finansiera, sade hon.

”Ger intryck av att ge ett löfte”

Anders Borg gav inte mycket för Socialdemokraternas löften till pensionärerna.

– Det är helt uppenbart att Socialdemokraterna ger intryck av att ge pensionärerna ett löfte men det kommer man att svika eftersom man har en så stor oenighet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, sade han.

– Att man skulle klara ytterligare sju miljarder i stora skattelättnader vid sidan av de här 40 miljarderna i utgifter man lovar – det har jag väldigt svårt att se, tillade Borg.

Enligt Magdalena Andersson lovar inte Socialdemokraterna att avskaffa skatteskillnaderna mellan pensionärer och löntagare.

 – Vi tar det här steget som visar på en inriktning vart vi vill nå, sade hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet