Foto: TT

”Därför är svenska elever omotiverade”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om svenska elevers sjunkande motivation är allvarliga, det skriver Sveriges elevråd angående SKL:s rapport i dag. Betygsstress och bristande elevinflytande bidrar till att sänka motivationen, skriver företrädarna på SVT:s Facebooksida Din röst i dag.

Eleverna i svenska skolan är nöjda, det var budskapet i den rapport som SKL, Sveriges kommuner och landsting i dag presenterade. Men när det gäller själva skolarbetet är eleverna inte lika nöjda, särskilt verkar det som att motivationen sviker ju längre eleverna går i skolan.

I årskurs 5 säger tre av fyra elever att skolarbetet gör dem nyfikna men i årskurs 8 är det inte ens hälften som tycker att nyfikenheten väcks.

Val 2014

Sveriges elevråd, Svea, oroas över resultatet och företrädare skriver i dag på SVT:s Facebooksida Din röst att siffrorna är allvarliga.

Betyg och stress

Ett ökat fokus på betyg istället för kreativitet är boven till att motivationen sviker, menar Svea. Betyg innebär snarare stress än kunskap, skriver företrädarna för organisationen.

”Elevers motivation och drivkraft framåt ska vara kunskapstörst och lust, inte oro och ångest inför ett betyg. En skola där allt kretsar kring betyg främjar varken lärandet eller den psykosociala arbetsmiljön”, skriver ordförande Mimmi Garpebring och vice ordförande Matilda Hellström.

”Inflytande inte självklart”

Garpebring och Hellström vill att eleverna själva i ökad utsträckning ska få vara med och påverka undervisningen.

”Elevernas möjlighet till inflytande och ansvarstagande är helt avgörande för deras vilja och motivation att söka kunskap och tillgodogöra sig ämneskunskap. Att elever ska ha inflytande är en lagstadgad rättighet och ska vara en självklarhet – trots detta så visar det sig när vi är ute och besöker skolor att så inte är fallet på många ställen”.

Vad tycker du? Gå in och diskutera på Din Röst på Facebook eller via #dinröst på Twitter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet