Visa alla (2)
Visa alla (2)

De blev mest angripna i debatten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas Stefan Löfven var den som attackerades mest under slutdebatten. Det visar en mätning som statsvetaren Anders Sundell har gjort.

Med 33 mottagna angrepp var Stefan Löfven med klar majoritet den mest ansatte partiledaren under kvällens slutdebatt i SVT. Det menar statsvetaren Anders Sundell, som mätt hur partiledarna attackerat varandra.

– Sedan kan man ju fråga sig om det är en dålig sak att man har blivit angripen. Man kritiseras, men det kan också ge tillfälle att synas och föra fram sina egna ståndpunkter, säger Sundell.

Löfven fick framför allt ta emot svingar från Folkpartiet och Moderaterna.

Näst flest attacker fick Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ta emot. Alliansledarna har inte fått ta emot särskilt många attacker, kanske eftersom de inte kritiserat varandra överhuvudtaget.

Åkesson på fjärde plats

Jimmie Åkesson, som ofta menar att han motarbetas av de andra partierna, attackerades färre gånger än de rödgröna.

– Det blev ganska många attacker mot Åkesson till slut men det var när de kom in på flyktingar. Innan dess var det väldigt få angrepp på Jimmie Åkesson och det har jag sett tidigare. De vill inte riktigt bjuda in honom i diskussionen, antagligen, säger Anders Sundell.

Attackerar mot båda håll

Jimmie Åkesson är däremot den enda partiledare som blivit angripen av alla partiledarna. Själv delade Åkesson ut kritik både mot höger och vänster.

– Det blir mer angeläget nu än någonsin när han vill använda sin vågmästarroll efter valet, säger Sundell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slutdebatten

Mer i ämnet