Foto: SVT

Het duell mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens duell mellan de två statsministerkandidaterna i Agenda mynnade ut i en bitsk debatt om vilket block som bäst kan leda Sverige efter valet. – De rödgröna finns inte, sade Fredrik Reinfeldt.

Med fyra veckor kvar till valet ställs allt oftare frågan hur något av blocken ska kunna bilda regering om man misslyckas med att nå egen majoritet. Under debatten avfärdade moderatledaren Fredrik Reinfeldt helt de rödgröna partierna som ett trovärdigt regeringsalternativ.

– Problemet är ju att de rödgröna inte finns. De rödgröna finns bara när ni serverar resultat i opinionsmätningar. Ni har inga gemensamma förslag, ni pratar inte med varandra, har ingen gemensam politik. Jag hoppas att vi ska bli större än de tre rödgröna partierna tillsammans. Det är nu det börjar, väljarna har inte bestämt sig.

Bitskt svar

Han fick omedelbart ett bitskt svar från Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Du lever ju i en drömvärld. Vad ska du göra då när du inte har 50 procent? Om ni så skriver tio valmanifest så måste du komma överens med någon eller några i riksdagen. Jag tänker ta ansvar för att ge Sverige en handlingskraftig regering. Det innebär att man får sträcka ut handen över blockgränserna, sade Stefan Löfven.

– Du lyssnar inte på vad Centerpartiet och Folkpartiet säger – de vill inte regera med er, svarade Fredrik Reinfeldt innan diskussionen gick över till att handla om vilken av partierna som egentligen har tagit mest stöd av Sverigedemokraterna.

Reinfeldt: Ordning på ekonomin

Huvuddelen av debatten handlade annars om jobben – den fråga som de flesta väljare tycker är viktigast. Den senaste tiden har vi sett ett antal utspel om hur fler, inte minst ungdomar, ska komma i arbete.

Liksom flera gånger tidigare sade Fredrik Reinfeldt att ordning i ekonomin är viktigaste förutsättningen för att skapa flera jobb.

– Att hålla ordning på ekonoimin ger en grund för investeringar och låga räntor och bra förutsättningar för jobb, sade moderatledaren.

– Ni har inte hållt ordning på ekonomin. Ni har slarvat med ekonomin, säger Stefan Löfven som gick till hårt angrepp mot regeringens jobbpolitik och skattesänkningar som han menar har gett få nya jobb.

Reinfeldt: Allt fler unga är i jobb

Fredrik Reinfeldt svarade med samma mynt och anklagade Socialdemokraterna för att ge kortsiktigt finansierade vallöften i form av till exempel traineejobb.

– Det kan inte jämföras med varaktiga jobb. Sverige har ryckt fram jämfört med resten av Europa. Allt fler unga är i jobb. Då är det obegripligt för mig att S går till val på att rikta in skattehöjningarna mot just de branscher där unga får jobb, sade Reinfeldt.

Reinfeldt påpekade att 250.000 personer fler är i arbete än 2006, då alliansen kom till makten. Dessutom avvisar de borgerliga Socialdemokraternas förslag som man anser kommer att försvåra för unga på arbetsmarknaden. Han hänvisade till S-förslaget att höja restaurangmomsen.

”Ert recept har inte hjälpt”

– Du är så förvånansvärt nöjd, Fredrik Reinfeldt, svarade Löfven.

– Du har en högre arbetslöshet än när du tillträdde. Långtidsarbetslöheten är högre. Ungdomsarbetslösheten är högre än när du tillträdde. Ert recept har inte hjälpt. Skattesänkningarna var inte metoden, fortsatte Stefan Löfven.

Fredrik Reinfeldt avvisade inte helt oväntat Stefan Löfvens beskrivning av läget.

– Vi har näst lägst långtidsarbetslöshet i hela EU. Vi har högst sysselsättningsgrad. Vi har störst ökning av arbetskraften. De som försattes i förtidspension när ni regerade är nu en del av vår jobbanbsträngning. De som sökte jobb när ni regerade, de har sedan länge fått jobb, sade moderatledaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet