Elisabeth Marmorstein: Tydligt med sprickor i båda blocken

Publicerad

Alliansen ville visa enighet men att det finns sprickor blev tydligt när bankskatt, a-kassa och lägre ingångslöner debatterades.
Hos de rödgröna fanns ingen ambition att visa upp en enad front.

Hetaste debattfrågan blev ännu en gång skatterna.

Att det bara är en månad kvar till valet märktes på de stundtals hetsiga debattdeltagarna. Anders Borg hamnade gång på gång i skottgluggen när Magdalena Andersson försökte attackera honom i hans paradgren – ansvaret för svensk ekonomi.

Skattedebatten hettade till

Att han inte tänker bjuda henne på det var tydligt. Han upprepade mantrat att alliansen har fört en ansvarsfull politik, oavsett om det handlade om jämställdhet, bensinskatt eller bostadslån.

Men det var när skatterna debatterades som det hettade till rejält.
Magdalena Andersson menade att Anders Borg är ”världsmästare i skattesänkning”. Samtidigt vill Socialdemokraterna inte riva upp de fem jobbskatteavdrag som alliansen infört vilket ger henne ett visst pedagogiskt problem.

S har gjort helt om

Rent retoriskt har Socialdemokraterna dock gjort helt om när det gäller skattehöjningar. För ett drygt år sedan sa Magdalena Andersson att det inte fanns ”något egenvärde i att höja skatter” och Stefan Löfven flaggade för skattesänkningar även med Socialdemokraterna om det fanns ekonomiskt utrymme.

I dag pratar de båda istället ofta och gärna om de skattehöjningar de vill göra men när det gäller inkomstskatten är det bara de som tjänar över 60 000 kronor i månaden som behöver öppna plånboken. Då är det lättare för MP och V att gå hårt åt alliansen för deras jobbskatteavdrag eftersom deras skattehöjningar börjar redan vid månadslöner på 40 000 respektive 30 000.

Den allt hetare regeringsfrågan blev också föremål för debatt. Det är tydligt att alliansen inte tänker vika från den inslagna vägen att framhålla sitt eget samförstånd och gå hårt åt de rödgröna med frågor om vilken politik som väntar med en Löfven-ledd koalitionsregering.

Borg ensam i a-kassafrågan

Och det blev också tydligt hur mycket de rödgröna är oense om. Välfärdsvinster, flygskatt, bensinskatt och kortare arbetstid var några exempel.
Samtidigt är alliansen också splittrad i flera frågor. Bara Anders Borg säger till exempel nej till höjd a-kassa.

Dessutom – enligt den senaste mätningen från Sifo skulle varken Kristdemokraterna eller Centerpartiet komma in i riksdagen om det vore val i dag. Det var ett faktum Magdalena Andersson gjorde en poäng av när hon sa ”Det ser ut som att det bara är ni kvar i alliansen” till Carl B Hamilton (FP) när han lade armen om Anders Borg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekonomidebatten

Mer i ämnet