Erlandsson: MP ett värre hot än vargen

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till direkt i SVT:s debatt om landsbygden. – Det värsta hotet mot landsbygden är Miljöpartiet i en regering. Det är ett värre hot än vargarna, sade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).  

Se hela debatten i efterhand i SVT Play.

Hur ska landsbygden överleva och blomstra? Det debatterade politikerna i en direktsänd debatt i SVT i kväll. Och det hettade till redan innan debatten kommit igång, när Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin passade på att slänga en känga mot regeringen.

– Vi har haft några år tillbaka när 14.000 statliga jobb har centraliserats till storstäderna, 300 landsbygdsskolor har lagts ner och 100 biblioteksfilialer har lagts ner, sade han.

Det fick landsbygdsminister Eskil Erlandsson att ilskna till.

– Det värsta hotet mot landsbygden är Miljöpartiet i en regering. Det är ett värre hot än vargarna, sade han.

”Vi är beroende av bilen”

Det är lögn att 14.000 statliga jobb har försvunnit från landsbygden, menade Erlandsson.

– Oppositionen lägger skattebördor som kraftigt kommer att minska företagsamheten i alla delar av landet, och mest i samhällen där det inte finns tunnelbana. Där är vi beroende av bilen och tunga transporter, sade han.

Klipp ur debatten: Så ska glesbygden återbefolkas

Då anklagade Fridolin landsbygdsministern för att vara den som ljuger.

– Jag vet att det är tre dagar kvar till valet, och jag vet att då vill man gärna ta i, men vi kan väl försöka hålla oss till sanningen? Miljöpartiet vill faktiskt sänka arbetsgivaravgiften för de små företagen, svarade Fridolin.

Påhoppen haglade

Attackerna fortsatte när politikerna diskuterade utflyttningen från landet in till storstadsregionerna. 86 procent av landets kommuner tappar ungdomar, som istället flyttar till de större städerna.

– Det är inget problem att ungdomar rör sig. Utmaningen är att locka tillbaka dem och där handlar det om jobben. Hotet mot det är den landsbygdsskatt som oppositionen vill införa som slår stenhårt mot alla de som vill bo på landsbygden, sade Moderaternas Kent Persson.

Klipp ur debatten: Så räddas skolorna i glesbygden

”Prioriterar skattesänkningar”

Han fick direkt mothugg av Vänsterpartiets Ulla Andersson.

– Det behövs en regering som faktiskt tror på och vill ge människor på landsbygden framtidshopp. Och det har vi inte i dag. Vi har haft en regering som alltid har prioriterat skattesänkningar och privatiseringar som lösningen på alla problem, sade hon.

Klipp ur debatten: Så kan maten skapa jobb på landsbygden

De deltog i debatten

Visa

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson
Anna-Caren Sätherberg (S), regionalpolitisk talesperson
Gustav Fridolin (MP), partiledare
Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister
Nina Larsson (FP), partisekreterare
Anders Sellström (KD), ekonomisk-politisk talesperson
Kent Persson (M), partisekreterare
Sven-Olof Sällström (SD), riksdagsledamot

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet