Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör på Kemikalieinspektionen, säger att man ska äta ekologisk mat för att undvika farliga ämnen så gott det går. Foto: TT

Expertens tips: Så skyddar du dig mot gifter

Uppdaterad
Publicerad

SVT har rapporterat om lax med dioxin som serveras och om dricksvatten som förgiftats av PFOS-gifter.
– Framförallt är det farligt för barn, säger Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör på Kemikalieinspektionen.

Ethel Forsberg gästade Gomorron Sverige för att berätta vad man kan göra för att undvika gifterna, om det går att undvika dem.

– Det är svårt. Men man kan göra en hel del om man vill skydda sig själv och barnen framförallt.

Vad är farligast?

– Det är svårt att säga. Det finns ju akut giftiga ämnen och de är ganska uppenbara, och de kan man säga är farligast. Sen är det de långsiktiga effekterna som vi ofta pratar om för de är svåra att upptäcka.

Varför är det just farligast för barn?

– De äter och dricker mycket mer och andas in mycket mer. De dricker så mycket som sju gånger mer än oss vuxna per kilo kroppsvikt.

– Sedan är deras hormonsystem under uppbyggnad och de senaste åren, det här är ganska ny kunskap, så förstår man hur många hormonstörande ämnen vi har i vanliga vardagsvaror, i konservburkar, i dryckesförpackningar och så vidare.

”Hormonsystemet påverkar det mesta”

– Innan har man också trott att det är dosen som avgör hur giftigt någonting är och när det gäller hormonstörande ämnen börjar forskarna mer och mer kunna säga att det kan vara de små mängderna som är farligast för då lurar det kroppen att tro att det är kroppens egna hormon och ett barn från fostertiden till tjugoårsåldern så pågår uppbyggnaden utav hormonsystemet, då kan de här ämnena ställa till stor skada.

Vad kan det bli för skador?

– Hormonsystemet påverkar det mesta i vår kropp. Det är sjukdomar som autism, adhd, förbränning, diabetes, fetma men också hjärt- och kärlsjukdomar. Vårt välbefinnande, depression.

Går det att skydda sig? Går det att skydda sina barn?

– Vill man göra det enkelt för sig. Köp miljömärkt, köp ekologisk mat, då slipper du väldigt mycket.

Det minskar belastningen. Men vattnet, dricksvattnet, det kan du inte undvika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar miljögifter

Mer i ämnet