Debatten om vinstdrivande företag i vård, skola och omsorg inleddes med en duell mellan Jonas Sjöstedt och Göran Hägglund.

Hägglund attackerade Sjöstedt om välfärdsvinster

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har profilerat sig som den hårdaste motståndaren mot vinster i välfärden men i slutdebatten fick V-ledaren Jonas Sjöstedt motstånd av KD-ledaren Göran Hägglund i ett hetsigt replikskifte. – Skulle du stänga alla kommuner om ett kommunalt äldreboende missköttes?

Debatten om vinstdrivande företag i vård, skola och omsorg inleddes med en duell mellan Jonas Sjöstedt och Göran Hägglund.

Även om Jonas Sjöstedt helt vill förbjuda vinstdrivande företag i välfärden vill han att det ska finnas fler alternativ.

Slutdebatten

– Vi vill ha fler kooperativ, vi vill ha fler personalstyrda företag och fler företag som inte plockar ut vinst, sade han.

Enligt Sjöstedt är det nu så att många av de så kallade idéburna företagen faktiskt lägger ned för att de konkurreras ut av företag som ägs av riskkapitalister.

– De är helt hänsynslösa i att skära ned på personal och rationalisera. Vi vill att man kan ha valmöjligheter för den som vill gå till vårdcentralen eller välja äldreboende utan att våra skattepengar rinner mellan fingrarna som sand, sade V-ledaren.

Omsorg av högsta kvalitet

KD-ledaren Göran Hägglund tyckte inte heller att skattepengarna ska ”rinna mellan fingrarna som sand”. Enligt Hägglund har regeringen kommit med förslag och även stiftat lagar som bland annat syftar till att få bort möjligheterna att undvika skatt i Sverige.

Göran Hägglund tycker inte att det är konstigt att man vill ta till med hårdhandskarna mot dåligt fungerande verksamheter.  

– Det som är obegripligt för mig är att man vill stänga verksamheter som är omtyckta, som folk tycker om och som levererar vård och omsorg av högsta kvalitet, sade han.

– Det är det Jonas Sjöstedt brinner för, sade KD-ledaren.   

Hettade till

När Sjöstedt tog upp fallet med idrottsgymnasiet i Karlstad, som slog igen och eleverna fick sluta från en dag till en annan, hettade debatten till ordentligt.

– Du slår ned på det som är undantag och upphöjer det till regel, sade en upprörd Göran Hägglund.

– Skulle du göra på samma sätt när det avslöjades att ett kommunalt äldreboende fungerade väldigt illa? De gamla hade inte fått duscha på fem veckor. Skulle du då vilja stänga alla kommuner? frågade Hägglund.

– Nej, det skulle du inte göra! svarade han själv på frågan.

Bil utan hjul

Jonas Sjöstedt anklagade Alliansen för att vilja fortsätta privatiseringarna av välfärden och hävdade att Vänsterpartiet är det parti som vill satsa mest på vården.

Hägglund förnekade att det finns några privatiseringsplaner hos Alliansen och den hetsiga debatten fortsatte.

– Vi vill lägga makten hos den enskilde. När du säger att du vill ha valfrihet är det som att säga att du gillar bilen men inte vill ha några hjul, sade KD-ledaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutdebatten

Mer i ämnet