Foto: TT

Högre skatt för pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Ett pensionärshushåll har i snitt betalat över 100.000 kronor mer i skatt än ett förvärvsarbetande hushåll på samma inkomstnivå under perioden 2007 till och med 2013.

Pensionärer får betala betydligt mer i skatt än löntagare som en följd av att de inte får del av jobbskatteavdragen. Organisationen Skattebetalarna har kartlagt hur stora skatteskillnaderna blivit mellan pensionärer och löntagare sedan jobbskatteavdraget infördes. Och resultatet är anmärkningsvärt, anser de.

”Dubbelt illa”

Ett sammanboende pensionärspar med en genomsnittspension har under åren 2007-2014 betalat 104.000 kronor mer i skatt jämfört med löntagarhushållet i samma inkomstklass. En ensamstående pensionär med låg pension har fått betala 36.000 kronor mer än en lågavlönad ensamstående.

– Landets pensionärer har råkat dubbelt illa ut jämfört med löntagare under senare år. Dels är skatten högre, dels har inkomsten utvecklats sämre, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna.

– Följden är att många hushåll med äldre ofta har en mycket ansträngd ekonomi.

Det svenska systemet med högre skatt för pensionärer än för dem som arbetar är ovanligt, enligt Skattebetalarna. Mer brukligt är att beskatta pension lägre än lön.

Mindre pension

För Sveriges 1,9 miljoner ålderspensionärer blir det dessutom extra tungt med den så kallade bromsen i pensionssystemet. Pensionerna har i reala termer minskat med 3,9 procent sedan 2006, samtidigt som reallönerna ökat med 15,8 procent.

– Att avskaffa den så kallade pensionärsskatten är ett bra sätt att öka den äldre generationens disponibla inkomst och skulle bara påverka den offentliga sektorns skatteintäkter med en halv procentenhet, säger Olsson.

Totalt skulle det kosta omkring 8 miljarder kronor att jämställa pensionsinkomster med förvärvsinkomster, enligt Skattebetalarnas beräkningar.

SPS: Djup orättvisa

”Skattebetalarna bekräftar det som vi länge konstaterat. Det finns en djup orättvisa i att pensionärer och löntagare beskattas olika. Pensionärsskatten måste avskaffas, ju förr desto bättre”, skriver Karl Erik Olsson, ordförande i Sveriges Pensionärsförbund (SPF).

En enkätundersökning bland SPF:s medlemmar visar också att nio av tio pensionärer anser att skatt på pension och arbete ska vara lika.

Borg: Inget utrymme för skattesänkningar

Något utrymme för skattesänkningar till pensionärer finns just nu inte, enligt finansminister Anders Borg (M).

– Det ska vi naturligtvis titta på framöver. Finns det väldigt kraftiga nya finansieringskällor så får man väl titta även på det, säger han.

– Men man måste ha väldigt starka skäl att sänka en skatt när man tungt måste finansiera det, till exempel med minskade utgifter eller höjda skatter, tillägger han.

Så mycket mer betalade pensionärshushållet i skatt, jämfört med löntagarhushåll med samma inkomstnivå perioden 2007-2014:

Skatteskillnad i kronor:

Sammanboende med genomsnittspension  104.000

Sammanboende med låg pension   71.000

Sammanboende med hög pension   160.000

Ensamstående med genomsnittspension   52.000

Ensamstående med låg pension   36 .00

Ensamstående med hög pension   108.000

Källa: Skattebetalarna (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer