Fakta: Jan Björklund

Uppdaterad
Publicerad

Efter det minst sagt svaga svenska resultatet i Pisaundersökningen har skolfrågan satts högt upp på agendan inför valet. Som utbildningsminister blir det naturligt att Jan Björklund då hamnar i fokus.

Namn: Jan Björklund

Parti: Folkpartiet

Född: 18 april 1962

Karriär:

1982-1994
Yrkesofficer i försvaret

1994-2006
Borgarråd i Stockholm

2006-2007
Skolminister

2007-
Partiledare för Folkpartiet

2007-
Utbildningsminister

2010-
Vice statsminister

Utbildning:

1985 Officersexamen

Tillträdde på posten: 7 september 2007

Styrka: Utbildningsminstern börjar så smått tillhöra det trygga etablissemanget inom politiken. Erfarenheten genom åren har gjort honom till en slagkraftig debattör, och han är så bra på att lyssna att man ofta uppfattar ett ärligt svar. Att han vågar erkänna att allt inte har blivit som han hade tänkt bestryker honom med en gnutta ödmjukhet, vilket säkert tilltalar en och annan.

Svaghet: Oket över alla andra är skolan, denna en gång i tiden janbjörklundska paradgrenen, som har fallit utbildningsminstern ur händerna. Trenden har varit svagt fallande sedan förra valet. Utvecklingen inom skolan har, mer än något annat, påtagligt skadat hans trovärdighet denna folkpartiets tidigare så utpräglade hjärtefråga.

(Omdöme: Ulf Hambraeus)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här är partiledarna

Mer i ämnet