Läraren Karin Berg skrev ett uppmärksammat blogginlägg om lärarnas situation. Foto: SVT

Läraren som tröttnade på att vara syndabock

Publicerad

Karin Berg tröttnade på att få skulden för problemen i skolan och skrev ett blogginlägg där hon tog på sig skulden. – Om jag nu säger att alltihop är mitt fel så kanske vi kan börja jobba med det som är intressant, säger hon.

Läraren Karin Berg undervisar i svenska och religion på en gymnasieskola i Göteborg. Samtidigt bloggar hon, som ett sätt att hålla en dialog igång med andra lärare och på så vis få en diskussion om skolutveckling. Men en dag tröttnade hon på att lärarna så ofta pekas ut som syndabockar, och skrev ett inlägg om att hon tar på sig skulden.

– Om jag nu säger att alltihop är mitt fel så kanske vi kan börja jobba med det som är intressant, säger hon. Hur får vi barnen att lära sig nåt, det måste väl ändå vara det som är det centrala.

Fått många reaktioner

Blogginlägget har delats tusentals gånger, och Karin Berg har fått många reaktioner. Hon säger själv att hon satte ord på något som många känner igen sig i.

Enligt en Sifo-undersökning som SVT har tagit del av så är föräldrar som har barn i skolan mer positiva till skolan än befolkningen i stort.

Endast 28 procent av befolkningen håller med om påståendet ”Skolbarnen i Sverige lär sig vad de behöver i skolan”. Men när frågan ställs till föräldrar med egna barn i skolan så instämmer 76 procent i påståendet: ”Mitt barn lär sig vad han/hon behöver i skolan”.

”47 utredningar om att det är lärarnas fel”

Karin Berg känner igen sig i bilden av att föräldrarna är ganska nöjda med skolan. Och hon önskar sig en större insikt i att skolan är komplex.

– Det är ju väldigt sällan en läkare får skulden för att det är kaos på en akut, utan det är organisationen som får skulden. Men i skolans värld ska man ha 47 utredningar om att det är lärarnas fel och sedan gör man ändå ingenting, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolpejl

Mer i ämnet