Parwiz Naqshbani och Hussein Rezai. Foto: Privat

Har flytt från krig – nu får de rösta

Uppdaterad
Publicerad

Parwiz Naqshbani och Hussein Rezai har flytt till Sverige från Afghanistan. Nu får de rösta för första gången. – Det känns jättebra, säger Hussein Rezai.

2004 flydde den då 14-årige Parwiz Naqshbani tillsammans med sin familj från krigets Afghanistan till Sverige. Förra året blev han svensk medborgare – och nu får han rösta i svenska riksdagsvalet för första gången.

Han har bestämt sig för att lägga sin röst på Moderaterna.

Val 2014

– Det var inte svårt att bestämma sig. Det känns som att det är rätt parti för Sverige just nu och för folket. De har gjort bra ifrån sig än så länge och de kan göra ännu bättre. De förtjänar en chans till för att bevisa att det är de som ska gälla, säger han.

Får rösta – men inte i riksdagsvalet

21-årige Hussein Rezai kom till Sverige från Afghanistan som ensamkommande flyktingbarn för fyra år sedan.

Han har permanent uppehållstillstånd och får därmed rösta i kommun- och landstingsval, men eftersom han inte har svenskt medborgarskap ännu får han inte rösta i riksdagsvalet.

– Det känns jättebra att få rösta. Men det känns väldigt konstigt, och tråkigt, att jag inte får rösta i riksdagsvalet, säger han.

”Jätteviktigt att bidra”

Hussein tyckte att det var svårt att bestämma sig men efter att noggrant ha läst tidningen, lyssnat på radiodebatter och tittat på tv vet han nu hur han ska rösta på söndag.

– Jag tycker det är jätteviktigt att rösta och bidra och hjälpa till. Vi har ett bra samhälle men vi kan göra ännu bättre, säger han.

Det här gäller för att få rösta

För att få rösta i riksdagsvalet måste du vara svensk medborgare. Det blir du om du har fått rätt att uppehålla dig i Sverige, om du kan styrka din identitet, har levt ett skötsamt liv och har varit en viss tid i Sverige. Vad som räknas som ”en viss tid” varierar. I de flesta fall ska du ha varit bosatt i Sverige i runt fyra-fem år.

Det är lättare krav för att få rösta i kommun och landsting. Då räcker det att man har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, och är folkbokförd i kommunen/landstinget. Om du kommer från ett EU-land räcker det med att du blir folkbokförd i kommunen eller landstinget för att få rösta.

För att få rösta ska du ha fylla 18 år senast på valdagen.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet