Foto: SVT

Perstorps kommun styrs av enbart män

Uppdaterad
Publicerad

Få svenska kommuner har jämställda kommunstyrelser. Allra sämst är Perstorp i Skåne, där det inte finns en enda kvinna.

Perstorps kommun har efter förra valet styrts av en femklöver. De borgerliga partierna bildade allians med det nyetablerade Perstorps framtid. Men man har lyckats sällsynt dåligt med att locka kvinnliga politiker. Hela kommunstyrelsen – nio personer – består av enbart män.

Kommunstyrelsens ordförande Arnold Andreasson (C) säger lite skämtsamt till SVT Nyheter att det behövs en studie från universitetet för att ta reda på varför så få kvinnor finns i kommunstyrelsen.

Val 2014

– Jag vet inte vad det beror på. Jag har inte varit med i de församlingar som har nominerat de männen i respektive parti.

Men du har inga tankar om det här, som ordförande?

– Jag kan ha mina tankar men de tror jag att jag behåller för mig, privat.

Upplevs som ett herravälde

Arnold Andreasson menar att man har försökt få fler kvinnor till kommunstyrelsen, men att dessa inte varit intresserade. Vid en rundringning visar det sig stämma. Men anledningen till att de kvinnliga kommunpolitiker som finns i Perstorp inte vill vara med är för att de upplever kommunstyrelsen som ett herravälde.

Ann-Christin Strandqvist (PF), med mer än 30 års erfarenhet av lokalpolitik, delar den uppfattningen.

– Man får vara dubbelt så stark. Man måste vara oerhört stark så att man kan få gehör för det man önskar ska bli sagt och gjort.

Tror du att det är en bidragande orsak till att det ser ut som det gör?

– Ja, det tror jag.

Toppnamnen bara män

Inför höstens val ser det inte bättre ut i Perstorp. Ingen utav toppnamnen på de sju största partiernas vallistor i kommunen är en kvinna. Det finns kvinnliga toppnamn på Kristdemokraternas och Miljöpartiets listor – de två partier som blev minst vid förra valet.

– En del frågor måste avgöras här och nu. Jämställdhetsfrågan är en process över tid, säger Arnold Andreasson.

Men är det inte ett misslyckande?

– Ja, om inte ett misslyckande så – det är inte som det ska vara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet