Jas 39 Gripen kommer att starta och landa från Ärna. Foto: TT

Regeringen ger klartecken för nya Jas-plan

Uppdaterad
Publicerad
SVT kan nu avslöja att regeringen har beslutat att Försvarsmakten får gå vidare och köpa 60 nya stridsflygplan av modellen Jas 39 E, detta trots att Schweiz har sagt nej till en Jas-affär. Beslutet stöds av Socialdemokraterna men Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej till fler Jasplan.

Att beslutet om Jas-köp kommer just nu beror på att den avbeställningklausul som finns mellan SAAB och staten löper ut på söndag den 31 augusti. 

Försvarsminister Karin Enström säger till SVT att regeringen delar Försvarsmaktens bedömning att de nya stridsflygplanen behövs för att upprätthålla försvarets operativa förmåga.

– Det handlar om vår säkerhet och vår försvarsförmåga också i framtiden. Vi måste stärka vår försvarsförmåga på sikt, säger Karin Enström i SVT:s Gomorron Sverige nu på morgonen.

Ukraina-krisen har påverkat

Enström pekar också på att utvecklingen i Ukraina understryker Sveriges behov att köpa nya stridsflygplan.

– Utvecklingen i vår omvärld och det ryska agerandet i Ukraina, där vi nu har rysk trupp inne i Ukraina, understryker vikten av att vi fullföljer anskaffningen av nästa generation stridsflygplan, säger Karin Enström till SVT Nyheter.

– Det som nu händer i och omkring Ukraina påverkar säkerheten i hela Europa, men också i vårt närområde där osäkerheten har ökat.

Även Jan Björklund menar att utvecklingen i Ryssland är oroande och att Sverige måste stärka sitt försvar. 

– De rustar upp sin krigsmakt kraftigt, de agerar aggressivt. Vi nåddes i går av nyheten att de håller på att invadera Ukraina, de har tidigare annekterat Krim. Utvecklingen gör att vi i Sverige måste stärka vårt försvar, dit hör naturligtvis att ha ett luftförsvar som är starkt och modernt, säger Jan Björklund under SVT:s telefonväkteri med FP-ledaren på fredagsmorgonen.

Kostar flera miljarder

Att Sverige nu står ensamt med kostnaderna efter att Schweiz hoppat av innebär fördyringar på flera miljarder kronor under kommande år.

Försvarsminister Enström lovar att återkomma med besked om hur det ska finaniseras i höstens budget. Men frågan är om Försvarsmakten verkligen kommer att kompenseras fullt ut för de nya kostnaderna eller får planera bort annan materiel.

– Regeringen kommer att återkomma med anslagsförstärkningar så att försvarsmakten kan gå vidare med anskaffningen utan att det påverkar förbandsverksamheten och övriga materielanskaffningar, så det är nya pengar, säger försvarsminister Karin Enström.

Svårt att riva upp

Frågan är vad som händer om det blir ett regeringsskifte efter höstens val.

Socialdemokraterna står bakom beslutet om att köpa de nya Jas-planen men den tilltänkta regeringspartnern Miljöpartiet säger nej. Vänsterpartiet vill inte heller satsa på en ny generation stridsflygplan. Men att riva upp ingångna avtal kan bli mycket dyrt om det ens är möjligt.

Stefan Löfven är väl medveten om att han i Jas-frågan hamnar på kollissionskurs med Miljöpartiet och vänsterpartiet.

– De har en annan uppfattning, men vi står fast vid att Sverige behöver öka sin militära förmåga. I det ingår att ha uppdaterat flyg för vi vet att inte minst Ryssland uppgraderar sitt stridsflyg på sådant sätt att vi  måste hänga med, säger S-ledaren.

Oavsett vilken regeringen som tillträder efter valet kommer kostnaden för nya Jas-plan att belasta många budgetar framöver. 

Samtidigt är den svenska Försvarsmaktens behov av nya moderna stridsflygplan nödvändigt i en framtid. Det är både regeringen Socialdemokraterna och försvarsmakten överens om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet