Elever mötte statsminister Fredrik Reinfeldt när han och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth besöker Höglandsskolan i Bromma 2008. Foto: TT

Reinfeldt: Fria skolvalet inte orsaken till skillnader i kunskap

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt delar inte Skolverkets syn att det fria skolvalet har ökat skillnaderna i kunskap mellan skolorna.

– Jag tror mer på Pisa-undersökningen och internationella forskare, sade Reinfeldt i Ekots lördagsintervju när han fick frågor om läget i skolan och vad man kan dra för slutsatser av rapporter från Skolverket om att skillnader mellan skolorna har ökat dramatiskt de senaste 20 åren.

Statsministern höll inte med om det, inte heller om att det fria skolvalet skulle ha bidragit till ökade kunskapsskillnader mellan skolor.

– Den allt överskuggande utmaningen svensk skola har är mer kopplingen mellan kunskaper hos olika elever eller mellan olika klasser. Det är större skillnader inom en skola än mellan skolor, sade Reinfeldt.

Långt kvar till valet

Det är, enligt honom, inlärningssitutationen, lärarnas ställning, stöd till svagare elever och uppföljning som spelar roll.

Moderatledaren ser inte valet i höst som förlorat, trots dåliga opinionssiffror för Alliansen. Valdagen är långt borta och väljarna har inte börjat tänka val än. Och en regering har ofta motvind, enligt honom.

– Det tynger att regera. Det gör det i Sverige, det gör det i Norden, det gör det i Europa. Och det underlättar för en opposition om de inte behöver ge besked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer