I länken längre ner på sidan kan du läsa om de företag som varit mest lönsamma. Foto: TT/SVT

Så gjorde SVT granskningen av asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

SVT har under dagen presenterat en granskning av asylboendenas vinnare. Såhär har arbetet gått till.

SVT Nyheter begärde ut en lista över alla företag som Migrationsverket köpt tillfälliga boendeplatser av, så kallat ABT-boende, under 2013. Listan matchades sedan mot en databas hos företaget Double Check, ett konsultföretag med inriktning på den offentliga marknaden.

Databasen innehåller bland annat uppgifter om hur mycket pengar myndigheter, kommuner och landsting betalar till sina leverantörer, samt olika ekonomiska nyckeltal.

Eftersom Migrationsverket köpt tillfälliga boendeplatser från ett stort antal företag valde vi att avgränsa oss till de 20 största. Vi sorterade företagen utifrån vilka som fått mest utbetalt från Migrationsverket under 2013. Därefter gick vi igenom företagens årsredovisningar och räknade fram rörelsemarginalen.

Det är skillnaden i procent mellan ett företags intäkter och kostnader och är ett mått som ofta används för att jämföra företag i en bransch.

De företag som ännu inte har lämnat någon årsredovisning för 2013 eller som har en årsredovisning som täcker mindre än halva år 2013 finns med på listan men saknar uppgift om rörelsemarginal. Vi har även utelämnat rörelsemarginalen för ett par företag där andra faktorer gör att jämförelsen inte blir rättvisande.

Har du tips eller åsikter om asylboendena? Kontakta SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

I våras granskade SVT:s valsatsning Dinröst migration och invandring. Du kan läsa mer om den granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendets vinnare

Mer i ämnet