Skilsmässan tog politiken in i Romsons liv

Uppdaterad
Publicerad

Politiken var inte närvarande när Åsa Romson var liten. Det var först efter föräldrarnas skilsmässa när Romson var tio år som det kom in i hennes liv.
– Min mamma blev mer tydlig efter skilsmässan, mer radikal. Man fick gå med i tågen mot kärnkraften, säger Romson i Nyfiken på partiledaren.

Romson säger själv att hon i efterhand har funderat över hur det kommer sig att hon numera ägnar så jättemycket tid åt politik när det till en början inte alls var närvarande i hennes liv.

Hon berättar om hur protesttågen mot kärnkraft var det första steget in i den politiska världen.

Universitetet ett ”uppvaknande”

Nästa steg in i politiken dröjde tills hon klev in i universitetsvärlden. Där kom Romson i kontakt med andra studenter och hon kallar det själv ett ”uppvaknande”.

– Där kom en mycket större bit av samhället och världen in och blev en väldigt stark upplevelse för mig.

– Jag började ta in att vi i världen inte klarar vårt ansvar gentemot framtiden, att det är så stora globala miljöproblem som förändrar.

Fredsfrågor viktiga

Men även om Romson tidigt brann för miljöfrågor, något som följt henne hela vägen under hennes politiska karriär säger hon till Poul Perris i Nyfiken på partiledaren att det var fredsfrågorna som var det första hon brann för inom politiken.

– Jag hade kommit med i en grupp som jobbade mycket kring ockupationen av Sarajevo, att bryta den kulturella blockaden. Sedan var jag volontär i Kroatien ett tag under kriget.

– Förstå vilken lycka vi borde uppleva varje dag när vi inte har den typen av problem. Jag kan skämmas som svensk för att vi exporterar vapen till exempel när man ser vad krig gör med samhällen.

Förutom vägen in i politiken berättar Romson också om hur hon aldrig skulle vilja vara tonåring igen.

– Jag var inte den tuffa tjejen i rökgänget, ibland var jag kanske tönten som var duktig i skolan.

Präktig?

– Ja, definitivt risk för att vara präktig.

– Samtidigt var det lite så att vi hade en ganska öppen attityd. Jag har inget rejält minne av mobbning som drabbade mig. Inte riktigt på det sättet, jag lyckades flyta över det. Men det är inte en tid man vill tillbaka till, så är det.

– Alla har ju problem under uppväxten. Ibland som vuxen kan man lite grann längta tillbaka men absolut aldrig vill jag vara tonåring igen.  Det är fruktansvärt jobbigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyfiken på partiledaren

Mer i ämnet