Visa alla (2)
Visa alla (2)

Löfven: Sverige håller på att gå sönder

Uppdaterad
Publicerad

Skola, jobb och välfärd stod i fokus när Socialdemokraterna i dag presenterade sitt valmanifest. Partiet satsar totalt 40 miljarder kronor på reformer för nästa mandatperiod. – Nu kräver Sverige förändring, sade Stefan Löfven under en presskonferens.

– Valmanifestet bygger på en analys som vi delar med många – Sverige är ett fantastiskt land, men Sverige håller på att gå sönder, sade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven när han tillsammans med Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Carin Jämtin presenterade partiets valmanifest.

Reformer för 40 miljarder kronor

Manifestet, som partiet valt att kalla ”Kära framtid” innehåller reformer för 40,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med Allianspartiernas manifest som innehåller löften för 13 miljarder under kommande mandatperiod.

– Nu kräver Sverige förändring, sade Löfven som berättade att Socialdemokraterna satt upp tre långsiktiga mål: Att ha lägst arbetslöshet i EU, en skola i toppklass och bättre vård med minskade klyftor.

– Vi prioriterar investeringar i skolan och välfärden. Vi kan uträtta mycket mer än regeringen och vi ser till att skapa större utrymmen, sade han.

De största posterna är satsningar på infrastruktur på fyra miljarder, 90-dagarsgarantin för unga arbetslösa, inklusive 32.000 traineeplatser, 6,2 miljarder och skol- och lärarsatsningar på 8,9 miljarder kronor.

Reformerna ska finansieras med höjda skatter för höginkomsttagare, banker och krogmoms.

Satsningar på skolan

Satsningar på skolan är centralt i manifestet. Totalt satsar partiet 15,2 miljarder på skolan. Bland annat slås fast att lärare ska få högre löner och större frihet att utforma lektioner. 3,5 miljarder av satsningarna ska avsättas för att öka läraryrkets attraktivitet.

– Vi gör kraftiga satsningar för att öka möjligheten till fortbildning för lärare, men också för att jobba med lönefrågor och karriärfrågor som gör att läraryrket blir det mest spännande yrke som finns, sade Mikael Damberg, S gruppledare i riksdagen.

Det här är helt centralt för att klara skolans långsiktiga utveckling, menade Damberg som passade på att kritisera Alliansen.

– Ju längre den här regeringen har suttit vid makten, ju mer har skolresultaten fallit, hävdar Damberg.

Läxhjälp ska införas till alla och skolor och barn som behöver det mest ska få störst statligt stöd. Partiet även vill göra gymnasiet obligatoriskt. Utan gymnasieutbildning i bagaget är jobbutsikterna mycket dåliga, säger han.

En ytterligare pappamånad

– Vi behöver inte bara fler jobb, vi behöver också mer jämställda jobb, sade Löfven under presskonferensen och menade att partiet ska jobba för att göra heltid till norm på arbetsmarknaden.

Stefan Löfven lovade också att partiet ska ta nästa steg för att göra föräldraförsäkringen mer jämställd så att framför allt papporna tar ut mer av föräldraledigheten. Det ska ske genom att en månad till i försäkringen reserveras för vardera föräldern, alltså ytterligare en så kallad pappamånad.

Partiet vill bland annat också helt ta bort pensionsskatten för den som får upp till 12.000 kronor och höja barnbidraget med 100 kronor per barn och månad.

Enligt Magdalena Andersson är Socialdemokraternas reformer i valmanifestet fullt ut finansierade.

– I dagsläget finns inget utrymme för ofinansierade reformer, sade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet