Jobbsökande på Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Socialdemokraterna skrotar inte hela Fas 3

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är starkt kritiska och går till val på att skrota Fas 3. De vill istället införa så kallade ”extra tjänster i välfärden”. Men hur stor skillnaden egentligen blir för de långtidsarbetslösa återstår att se.

Som SVT berättade i går har den kritiserade åtgärden Fas 3 blivit en miljardindustri.

Och på ytan låter det som att Socialdemokraterna kastar ut hela Fas 3. 35.000 långtidsarbetslösa lovas riktiga jobb, så kallade ”extra tjänster i välfärden”, med kollektivavtalsenlig lön och möjlighet till utbildning. Men vid närmare granskning ser mycket av det som i dag är Fas 3 i själva verket ut att  bli kvar – även vid regeringsskifte.

– Där man gör viktiga insatser i föreningsvärlden, där ska man ju fortsätta att få finnas när vi avvecklar fas 3, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Ideella föreningar som har secondhandbutiker och annan verksamhet inom fas 3 – ska de finnas kvar också?

– När det är ideell verksamhet och man jobbar inom föreningar så kan vi tänka oss att man ska fortsätta att få göra det.

Arbetsgivarna får 5.000 kronor per man

Drygt 40 procent av platserna inom Fas 3 utgörs av föreningar, så kallade allmännyttiga organisationer. Omkring 30 procent av anordnare är privata företag. Resten har sin Fas 3-plats hos någon offentlig arbetsgivare inom kommun och landsting.

Det som kritiserats mest i Fas 3 är de 5.000 kronor i månaden som arbetsgivare får för att anordna en plats i Fas 3 eller Sysselsättningsfasen, som det nu heter. Men även Socialdemokraterna föreslår ett stöd till arbetsgivarna, ett handledarstöd och hittils har partiet räknat att det ska vara 3000 kronor.

Slipper betala lön

Samtidigt liknar Socialdemokraternas ”extra tjänster i välfärden” genom att arbetsgivarna slipper alla lönekostnader. Arbetsgivare slipper alltså på samma sätt som i Fas 3 att betala någon lön.

Men det privata vinstintresset ska bort.

Så beskedet från Socialdemokraterna till privata företag som anordnar Fas 3 är tydligen att de kan lägga ner verksamheten och avveckla?

– Ja, vi vill istället att man ska utföra riktiga arbetsuppgifter i kommuner och landsting, inte att den här miljardrullningen till privata utförare ska fortsätta, säger Magdalena Andersson (S).

Snabbguide: Så tycker partierna i jobbfrågan – jämför!

Arbetsgivarna får mer bidrag

Visa

Arbetsgivare har inga lönekostnader när de anordnar plats för långtidslösa i Fas 3. Istället får arbetsgivare 5.000 kronor i månaden för varje person i Fas 3 de tar emot.

Sedan Fas 3 började februari 2009 har bidragen till arbetsgivarna växt till hela 5,5 miljarder kronor.

Årssnittet de senaste åren har legat på i snitt 1,5 miljard kronor.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus arbete

Mer i ämnet