I dag presenterades Sverigedemokraternas nya EU-grupp, och Kristina Winberg från SD kommer bland annat att samarbeta med EU-moståndaren Nigel Farrage, från engelska UKIP. Foto: SVT

SD:s nya EU-grupp presenterad

Uppdaterad
Publicerad

Det har suttit långt inne för EU-motståndarna och EU-skeptikerna och deras grupp Frihet och demokrati i Europa, att kunna att bilda en gemensam partigrupp. 

Meni dag presenterades gruppen av EU-moståndaren Nigel Farrage, från engelska UKIP.

Och det rör det sig om en brokig skara politiker Sverigedemokraterna valt att samarbeta med:

En marknadsliberal före detta tjeckisk premiärminister som för tio år sedan tvingades avgå på grund av korruptionsanklagelser, nationalkonservativa Litauiska Ordning och Rättvisa som vill återinföra dödsstraff och stoppa homoäktenskap, eller en nyligen avhoppad politiker från franska Front National för att nämna ett par exempel.

SD kontroversiell medlem

Beslutet att ta in Sverigedemokraterna, med sitt högerextrema förflutna, i gruppen har sannolikt varit kontroversiellt. Dominanten i gruppen, brittiska UKIP, hade lovat att undvika det, men fick ett brev där SD:s EU-parlamentariker tar avstånd från partiets förflutna:

– Vi har fått vissa försäkringar om att de lagt detta bakom sig och då nöjer vi oss med det, sa UKIP:s  ledamot Roger Helmer till SVT.

Ideologiskt har gruppmedlemmarna gemensamt att de är emot sina egna länders EU-medlemskap, Eurosamarbete eller åtminstone motståndare till EU:s inflytande över den nationella politiken.

Stora skillnader

Men i andra frågor – till exempel Sverigedemokraternas fokusering på invandringspolitiken finns det stora skillnader:

– Det finns områden där vi tycker helt motsatt andra medlemmar i gruppen, men då kommer vi också rösta mot dem. I den här gruppen finns en överenskommelse att man ska kunna göra så, säger Europaparlamentarikern David Borelli från det italienska antietablissemangspartiet Cinque Stelle som också ingår i gruppen.

Genom att bilda en partigrupp försäkrar sig medlemmarna om extra anlsag på motsvarande 35 miljoner kronor per år och även utskottsplatser och ökad talartid. Men då gruppen är parlamentets minsta blir det sannolikt svårt att göra sig gällande i ett parlament som domineras av borgerliga och socialdemokrater.

Frihet och demokrati i Europa

Frihet och demokrati i Europa består av 48 ledamöter, varav:

UKIP, Storbritannien, 24

Movimento Cinque Stelle, Italien, 17

Ordning och Rättvisa, Litauen, 2

Sverigedemokraterna, Sverige, 2

Gröna bondeunionen, Lettland, 1

Fria medborgares parti, Tjeckien, 1

Joëlle Bergeron (partilös, invald för Nationella Fronten), Frankrike 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.