Margit Silberstein Foto: SVT

SVT:s kommentator: Lika het som svenska sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturen blev lika het som den svenska sommaren 2014. Mot slutet av debatten släppte hämningarna så mycket att kameran fångade upp frekventa hånleenden, suckar och himlande ögon som en demonstration mot den som för tillfället hade ordet.

De rödgröna oppositionspartierna med socialdemokraten Ylva Johansson i spetsen var kaxig och självsäker som vore valsegern i hamn.

Den första duellen gällde den ständigt laddade frågan om sänkta ingångslöner som ett sätt att få in unga på arbetsmarknaden. Ylva Johansson och vänsterpartisten Ali Esbati var starkt emot sänkta löner, vilket inte är någon överraskning.

Ådahl darrade på manschetten

Överraskningen stod centerpartisten Martin Ådahl för. Han darrade på manschetten och visade också upp nej-skylten när han skulle visa var han stod i frågan om lägre lön för unga. Trots att Centern redan på Maud Olofssons tid år efter år profilerade sig på sänkta ungdomslöner.

Erik Ullenhag var den ende från Alliansen som stod upp för folkpartilinjen om ett oförbehållsamt ja till lägre lön för unga. Det går på tvärs mot Fredrik Reinfeldts uttalanden att ”I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem”.

Högt tonläge för att dölja likheter

Debatten flödade i en rad ämnen kring jobben och arbetslösheten. Kanske var det höga tonläget delvis ett sätt att dölja att det finns flera likheter mellan motståndarnas jobbpolitik.

Förslagen kan ha olika namn och etiketter men handlar till exempel om lärlingar och utbildning. Men på ett övergripande plan går skiljelinjen vid att Alliansen satsar mer på att subventionera företagens kostnader för att fler ska anställas.

Krogmoms är vattendelare

De rödgröna, framförallt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, vill höja skatter och avgifter och använda pengarna till mer personal i till exempel vården och skolan. Men en vattendelare på den rödgröna sidan är krogmomsen.

Miljöpartiet står på regeringens sida och vill behålla den sänkta momsen. Socialdemokraterna och Vänstern ser sänkt restaurangmoms som ett meningslöst slöseri som bara gynnar arbetsgivarna.

A-kassan var uppe för en hastig diskussion. Det visade sig att alla partier utom Moderaterna vill höja a-kassan. Socialdemokraterna ligger lågt med hur mycket och när a-kassan ska höjas. Svaret lär komma i valmanifestet i slutet av augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbdebatten

Mer i ämnet