Foto: scanpix

Tågproblem kostar miljarder

Återkommande urspårningar, signalfel och trängsel på rälsen kostar svenskt näringsliv miljardbelopp varje år.

Den svenska järnvägen har de senaste åren varit i strålkastarljuset – men inte i en positiv mening. SVT kunde tidigare i år avslöja att en x2000-förare varnat om problem med rälsen utanför Huddinge bara en timme innan ett godståg spårade ur på samma ställe.

Detta är en av flera rapporter som skadat resenärernas förtroende, men nu har även näringslivet tröttnat och kräver att Trafikverket redovisar hur pengarna för järnvägsunderhållet används, skriver DN.

– Totalt kostar järnvägens trafikstörningar och flaskhalsar svenskt näringsliv miljardbelopp, säger Per Bondemark, ordförande i Närings­livets transportråd till DN.

Godstågen prioriteras inte

Trafikverket fick i december 2013 ytterligare 600 miljoner kronor för att kontrollera att järnvägarnas underhåll är ikapp, och att åtgärda problem med säkerheten som finns kvar. Nu kräver Närinslivets transportråd att Trafikverket ska redogöra hur man använd dessa resurser.

Godstrafiken får låg prioritet i den modell Trafikverket använder sig av för att fördela tågtider, enligt Dagens Nyheter. Ju fler tåg som trängs, desto längre blir transporttiderna. I dagens lågkonjunktur ligger industrins godstransporter 20 procent under det normala – men näringslivet är oroade över hur det kommer att se ut om konjunkturen vänder.

Trafikverket bekräftar för DN att godstågen har låg prioritet i den nuvarande modell som utgår från tåg med hög samhällsekonomisk nytta.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer