Urban vill slippa flytta för ett jobb

Uppdaterad
Publicerad

Innan sommaren hade Urban Johansson varit arbetslös i sammanlagt tre veckor sedan 1984. Nu står han utan jobb efter att hans arbetsplats lagts ner. Och helst vill han bo kvar i den lilla hemorten i Norrland.

Urban Johansson har jobbat i sju år som svetsare på ett finskt verkstadsföretag i Luleå. Men efter att ha gått med förlust de senaste två åren lades verksamheten ner i somras. Nu har Urban Johansson gått arbetslös i en månad.

– Det känns vemodigt. Man trodde att det skulle ha en längre era, säger han.

”En rättighet att kunna bo så här”

Urban Johansson bor i Rosfors i Norrbotten, i ett hus som hans morfar byggde 1912, och som även hans föräldrar har bott i. Han älskar att bo nära skogen.

– I Rosfors finns bara runt tolv hushåll, max. Jag tycker att det är en väldig rättighet att kunna få bo så här och slippa bo mitt i en stad. Jag är ingen stadsmänniska, jag bor hellre så här, säger han.

Är van vid att pendla

Urban är van att pendla flera mil om dagen för att ta sig till jobbet. Nu åker han runt till företag runt Piteå och Luleå och söker jobb. Men han vill helst inte behöva flytta.

– Man känner sig rotad här. Jag har min familj här, en sambo och en elvaårig dotter. Så att flytta har jag svårare för.

Missa inte jobbdebatten på söndag 20.00 -21.30 i SVT1 och SVT Play!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jobbdebatten

Mer i ämnet